Bolile cardiovasculare – afla daca esti la risc si cum il poti reduce

Bolile cardiovasculare – afla daca esti la risc si cum il poti reduce

Bolile cardiovasculare reprezintă o serie de afecțiuni care afectează structura sau funcționarea inimii; acestea includ boala arteriala coronariana si boala vasculara (a vaselor de sânge). Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de deces la nivel mondial.

Cercetările arata ca sunt suficiente chiar si mici schimbări in stilul de viată pentru a reduce riscul de boala arteriala coronariana, infarct de miocard, accident vascular cerebral si alte afecțiuni cardiovasculare severe.

Esti la risc?

Factorii de risc sunt anumite afecțiuni care cresc riscul unei persoane de a dezvolta boala cardiovasculara. Factorii de risc nemodificabili sunt factori de risc care nu pot fi schimbați, in timp ce factorii de risc modificabili pot fi schimbați, controlați sau tratați.

Cu cat ai mai mulți factori de risc, cu atât mai mari sunt probabilitățile sa dezvolți boala cardiovasculara.

Factori de risc nemodificabili

  • Vârsta înaintata. Boala cardiovasculara este mai probabil sa se producă pe măsura ce înaintezi in vârsta. Aproximativ 85% dintre decesele din boala arteriala coronariana sunt in rândul persoanelor peste 65 de ani.
  • Genul masculin. Bărbații au un risc mai crescut de infarct de miocard in comparație cu femeile.
  • MenopauzaDupă menopauza, creste riscul unei femei de a dezvolta boala cardiovasculara.
  • Istoricul familial. Riscul de boala cardiovasculara creste daca părinții, frații, surorile sau copiii au boala, in special daca rudele de gen masculin au avut sub 55 de ani când au fost diagnosticate sau rudele de gen feminin au avut sub 65 de ani când au fost diagnosticate.

Pentru ca nu poți schimba niciunul dintre acești factori, este important sa te concentrezi pe factorii de risc pe care ii POTI schimba.

 

Renunța la fumat!

Fumatul este factorul de risc cel mai la îndemâna de modificat. Fumătorii (de țigări, pipe sau țigări electronice) au risc de doua ori mai crescut de infarct de miocard in comparație cu nefumătorii. Fumatul este, de asemenea, cel mai mare factor de risc pentru deces subit de cauza cardiaca. Chiar si 1-2 țigări fumate zilnic cresc masiv riscul de infarct de miocard, accident vascular cerebral si alte afecțiuni cardiovasculare. Nefumătorii care se expun pasiv la fumul de țigara au, de asemenea, un risc crescut.

  • Scop:
    • Renunța la toate produsele din tutun. Evita fumatul pasiv.

Redu nivelul colesterolului total, al LDL si al trigliceridelor

Lipidele in exces (substanțele grase intre care colesterolul si trigliceridele), in special sub forma colesterolului LDL, determina acumularea de depozite grase pe artere, reducând sau blocând fluxul sanguin si al oxigenului către inima. Riscul de boala cardiovasculara este mai crescut când nivelurile colesterolului total depășesc 5,0 mmol/l

Pentru majoritatea persoanelor recomandările arata verificarea nivelului colesterolului începând cu 20 de ani. Profilul lipidic include colesterolul total, HDL, LDL si nivelurile trigliceridelor. Medicul iți poate spune cat de des sa te testezi pentru profilul lipidic.

Redu hipertensiunea arteriala

Tensiunea arteriala este măsurarea presiunii sau forței din interiorul arterelor la fiecare bătaie cardiaca. Hipertensiunea arteriala creste activitatea inimii si a rinichilor, crescând riscul de infarct de miocard, insuficienta cardiaca, accident vascular cerebral si boala renala. Hipertensiunea arteriala este cel mai mare factor de risc pentru accidentul vascular cerebral.

Scopuri:

  • Tensiunea arteriala ideala este sub 120/80. In cazul pacienților cu diabet si boala cardiovasculara diagnosticata, tensiunea arteriala ar trebui sa fie sub 130/85.
  • Controlează-ti tensiunea arteriala prin intermediul alimentației (hiposodata), prin mișcare, managementul greutății si, la nevoie, cu ajutorul medicamentelor.
  • De asemenea, limitează aportul de alcool, deoarece poate creste tensiunea arteriala.

Controlează-ti diabetul

Diabetul se produce când organismul nu mai poate produce insulina sau nu mai poate folosi insulina pe care o are la dispoziție. Aceasta determina creșterea glicemiei. Persoanele cu diabet (in special, femeile) au un risc mai crescut de boala cardiovasculara, deoarece diabetul potentează acțiunea altor factori de risc, precum colesterolul mărit, LDL-ul si trigliceridele crescute; HLD-ul scăzut si tensiunea arteriala crescuta. Menținerea diabetului sub control este esențiala pentru reducerea riscului.

  • Scop:
    • Hemoglobina A1c sa fie sub 6.5 daca ai diabet.
    • Hemoglobina A1c sa fie sub 5.7 daca nu ai diabet.
    • Mergi la controale regulate daca ai diabet.

Menține-ti o greutate optima

Cu cat mai mare este greutatea ta, cu atât mai greu ii este inimii sa muncească pentru a furniza nutrimente organismului. Cercetările arata ca obezitatea favorizează apariția diabetului si a bolilor cardiovasculare. De asemenea, greutatea suplimentara creste colesterolul, trigliceridele, tensiunea arteriala si scade colesterolul HDL. Si felul in care este distribuita greutatea este important. Persoanele care au surplus ponderal distribuit in zona abdominala au risc mai crescut de a dezvolta boli cardiovasculare – in comparație cu persoanele care au greutatea distribuita in zona brațelor si a picioarelor.

Măsurătorile taliei reprezintă o metoda de determinare a distribuției grăsimii. In cazul bărbaților, circumferința taliei nu ar trebui sa depășească 102 cm. In cazul femeilor, circumferința taliei nu ar trebui sa depășească 88 cm.

Greutatea optima este cel mai bine stabilita in urma calculului IMC (Indicele de masa corporala), un indicator frecvent folosit de medici pentru a stabili daca o persoana este sau nu supraponderala.

Scopuri:

  • IMC normal înseamnă 18.5 – 24.9. IMC supraponderal este definit ca fiind peste 25. IMC peste 30 este considerat obezitate.
  • Obține si menține-ti greutatea optima prin alimentație adecvata si mișcare regulata.

Fa mișcare

Inima este întocmai ca orice alt mușchi – are nevoie de antrenament pentru a se menține puternica si sănătoasă. Mișcarea contribuie la îmbunătățirea felului in care inima pompează sânge in organism, ajutând totodată la reducerea multor factori de risc: scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului, stresului, obținerea si menținerea unei greutăți optime.

  • Scop:
    • Fa exerciții de intensitate moderata timp de 30 de minute pe zi in majoritatea zilelor săptămânii. Exercițiile mai intense sunt asociate cu mai multe beneficii. Exercițiile ar trebui sa fie aerobice si sa implice grupele musculare mari. Activitatea aerobica include mersul in pas alert, ciclismul, înotul, săriturile cu coarda si alergatul.
    • Pentru măsurarea mersului, folosește un pedometru si stabilește-ti sa bifezi 10.000 de pași zilnic.
    • Cere sfatul medicului înainte sa începi orice program de mișcare.

Adopta o alimentație benefica inimii

Expresia aceea veche – “ești ceea ce mănânci” – ar putea fi mai adevărata ca niciodată, in special când vine vorba de bolile cardiovasculare. Patru factori de risc sunt asociați cu alimentația: hipertensiunea arteriala, colesterolul crescut, diabetul si obezitatea. Adăugarea unor alimente care scad colesterolul LDL (colesterolul “rău”), care contribuie la apariția ateroamelor (depozite lipidice la nivelul vaselor de sânge) si la dezvoltarea arteriosclerozei, reprezintă cea mai buna modalitate de a avea o alimentație hipocolesterolemianta

Scop:

  • Consuma alimente scăzute in sodiu (nesărate), grăsimi saturate, colesterol, grăsimi trans (grăsimi parțial hidrogenate) si zaharuri rafinate.
  • Acizii grași omega-3 sunt grăsimi bune pe care le găsești in ton, somon, semințe de in, migdale si nuci.
  • Sunt de preferat si grăsimile mono-nesaturate pe care le găsești in uleiul de măsline, uleiul de rapița sau de arahide.
  • Nu in ultimul rând, alimentația sa fie bazata preponderent pe fructe, legume si cereale integrale.

Factori care cresc riscul

Răspunsul individual la stres. Deși stresul nu este considerat un factor de risc tradițional, unele cercetări au observat o relație intre riscul de boala cardiovasculara si stresul din viată unei persoane, comportamentele sale sănătoase si statutul socioeconomic. Stresul poate influenta factorii de risc cunoscuți. Învață sa gestionezi stresul prin practicarea unor tehnici de relaxare, învățarea managementului timpului, stabilirea unor scopuri realiste si încercarea unor noi tehnici de relaxare precum imageria ghidata, masajul, Tai Chi, meditația sau yoga.

Consumul exagerat de alcool. Acesta poate determina creșterea tensiunii arteriale, poate favoriza infarctul de miocard, insuficienta cardiaca si accidentul vascular cerebral. Consumul de alcool mai este asociat cu trigliceridele crescute, cu aritmia, obezitatea si cancerul.

Daca ai istoric familial de boala cardiovasculara sau hipercolesterolemie, este si mai important sa reduce alți factori de risc. Testează-ti colesterolul anual. Cunoaște numerele care contează, precum hipertensiunea arteriala, IMC-ul, circumferința taliei si hemoglobina A1c. Asigura-te ca mergi la medic regulat pentru controale.

© IMSP Institutul de Cardiologie