Congresul Societății Europene de Cardiologie 25-28 august 2023

Informație cu privire la Congresul anual al Societății Europene de Cardiologie

În anul curent, Congresul Societății Europene de Cardiologie a avut loc în orașul Amsterdam, Olanda în perioada 25 – 28 august.

Programul științific al Congresului a fost axat asupra diseminării ultimelor realizări în cardiologia clinică, cât și cea fundamentală și a cuprins un spectru larg de sesiuni (peste 200), dedicate celor mai arzătoare probleme ale cardiologiei. Au fost prezentate date noi cu referire la managementul sindromului coronarian acut, intervențiile coronariene percutanate, insuficienței cardiace acute și cronice, fibrilației atriale, anticoagulării, ablației și terapiei de resincronizare, resuscitării cardiace, șocului cardiogen, amiloidozei, miocarditei, cardio-oncologiei, Covid-19 și patologia cardiovasculară, ș.a.

Au fost organizate sesiuni dedicate inovării în cardiologie. Un interes major a provocat lectura prof. John Webl dedicată procedurilor de transplant endovascular al valvei aortice, lectura prof. Milton Paker dedicată rolului stresului celular în progresia insuficienței cardiace cât și alte sesiuni dedicate mecanismelor influenței inflamației asupra bolilor cardiovasculare dar și tratamentul lor. Mai multe comunicări au fost dedicate și managementului BCV la pacienții cu diabet zaharat. Au fost prezentate recomandări și date noi cu referire la povara economică produsă de BCV în țările europene. Accentul major al congresului a fost focusate pe recomandările cu privire la managementul insuficienței cardiace acute și cronice.

Un element nou – au fost puse în discuție rezultatele implementării recomandărilor Ghidurilor SEC în practica medicală din țările europene.

Au fost prezentate și discutate rezultatele a 115 trialuri clinice; circa 3000 abstracte din 86 țări, 5 din ele din Republica Moldova; 240 cazuri clinice (1 din RM). Circa 200 ședințe plenare care au inclus și 18 sesiuni plenare „Greit Debates” dedicate unor topice controversate așa ca: protecția embolică în TAVI, imagisticii cardiace, valorilor țintă în reducerea trigliceridelor.

Congresul a fost o reușită și pentru cardiologii din Republica Moldova în cadrul căruia au prezentat 5 comunicări:
1. SARS-COV2 infection and heart failure an intricate link of mutual impact
Autorii: I Cabac-Pogorevici, V Revenco

Lucrarea a fost prezentată de domnul profesor universitar, doctor habilitat în științe medicale, V Revenco, care s-a împărtășit cu experiența acumulată în tratamentul pacienților diagnosticați cu infecția SARS-COV2 și insuficiență cardiacă, considerând aceste asocieri drept o legătură complexă cu impact reciproc

2. Circulating NETosis markers in NSTEMI and predicting of 1-year cardiac death
Autori: M Munteanu, M Popovici, V Ivanov, I Popovici , L Ciobanu, I Popovici, V Cobet

Lucrarea a fost prezentată de doamna doctor în științe medicale Munteanu Mihaela, relatând unele dintre rezultatele laboratorului de cardiologie intervențională, cu privire la biomarkerii NETozei și rolul acestora în prognosticul pacienților cu NSTEMI. Subiectul a stârnit interes, fiind urmat de un șir de întrebări și discuție la temă.

3. Comparative evaluation of renal denervation versus pharmacological treatment on diastolic function in patients with resistant hypertension: three years follow-up
Autori: A Moiseeva, A Caraus, V Moscalu, N Ciobanu, M Abras, M Cociu, A Cotelea

Lucrarea a fost prezentată de doamna doctor în științe medicale Anna Moiseeva, relatând rezultatele științifice obținute în cadrul realizării proiectului din cadrul Programului de Stat 2020-2023 cu titlul ,,Studiul comparativ al impactului unor abordări diverse în tratamentul hipertensiunii arteriale rezistente la pacienții cu sa fără diabet zaharat” a laboratorului științific Hipertensiuni arteriale.

4. Investigation of Plasminogen Activator Inhibitor-1 (PAI-1) 4G/5G promoter polymorphism and other thrombophilia genes in patients with acute pulmonary embolism
Autori: I Civirjic , N Diaconu, A Grosu , G Sorici , T Cuzor

Lucrarea a fost prezentată de doamna Civirjic Irina, care s-a axat pe studiul rolului polimorfismului genei PAI-1 4G/5G și altor trombofilii la pacienții cu embolism pulmonar, aspectul studiat în cadrul Programului de Stat „Abordarea Strategică a Tromboembolismului Pulmonar în perioada pre- și postspitalicească în condițiile Republicii Moldova„.

5. From coronary artery disease suspicion to an early invasive NSTE-ACS strategy candidate overnight: additional puzzle pieces in establishing a diagnosis in an outpatient department.
Autori: A Plugaru, G Sorici, I Civirjic, M Gorohova, A Grib

Doamna Ana Plugaru a prezentat cazul clinic a unui pacient cu dureri atipice, diagnosticat cu SCA fără elevare de ST în condiții de ambulator în cadrul sesiunii de cazuri clinice consacrate diagnosticului cardiopatiei ischemice.

© IMSP Institutul de Cardiologie