Ziua Mondială a Inimii este un eveniment anual marcat pe 29 septembrie, cu scopul de a crește gradul de conștientizare cu privire la bolile cardiovasculare.
Tema Zilei Mondiale a Inimii 2023 este „Sa ne folosim inima pentru fiecare inima”.
Decesele cauzate de bolile cardiovasculare au crescut cu 60% la nivel mondial în ultimii 30 de ani. Decesele cauzate de boli cardiovasculare au ajuns, la nivel global, de la 12,1 milioane în 1990 la 20,5 milioane în 2021, potrivit unui nou raport al Federației Mondiale a Inimii (WHF – Raport GENEVA, 20 mai 2023)
SEMNIFICAȚIA ZILEI MONDIALE A INIMII
Înființată de Federația Mondială a Inimii, Ziua Mondială a Inimii își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la numeroasele boli cardiovasculare care pot cauza prejudicii semnificative bunăstării oricărei persoane. Bolile cardiovasculare (BCV), care includ accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord, sunt cauza majoră a mortalității la nivel mondial, impactând viața a zeci de milioane de oameni în fiecare an.
Discutând pe o scară largă despre fumat, obiceiurile alimentare proaste, o activitate fizică redusă, alcoolismul și stresul contribuie la aceste boli care se prezintă în principal sub formă de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
Tensiunea arterială crescută, nivelul de zahăr din sânge crescut, obezitatea sau supraponderalitatea sunt toate efecte secundare ale unui stil de viață nesănătos care poate dăuna inimii.
Scopul Zilei Mondiale a Sănătății Inimii este de a atrage atenția asupra comportamentului care poate predispune la boli cardiovasculare, precum și de a educa masele cu privire la gestionarea riscurilor potențiale asociate cu aceste boli, cu accent pe o dietă dezechilibrată, fumat (activ sau pasiv) și lipsa activității fizice, care par a fi suficiente pentru a opri 80% din decesele premature care au loc din cauza accidentelor vasculare cerebrale și a atacurilor de cord.
Ce pot face chiar acum pentru a avea grijă de inima mea… și de inima voastră?
Pentru că știm, că orice bătăie a inimii contează.
FOLOSESTE ❤ PENTRU A INVINGE BOLILE ❤
Nu e obligatoriu să suferiți de o boală a inimii.
Dar, cu cât aveți mai mulți factori de risc, cu atât vă crește şansa de a face în timp o boala cardiovasculară. Jucați un joc de noroc cu sănătatea dumneavoastră; oare chiar sunteți pregătit pentru o miză atât de mare?
❤Vestea bună este că majoritatea factorilor de risc pot fi modificați sau chiar înlăturaţi in totalitate. Acest lucru se realizează fie prin schimbări ale stilului de viaţă, fie cu ajutorul medicamentelor prescrise de medicul dumneavoastră. In mare masura, de dumneavoastră depinde!
MĂSURI PREVENTIVE PENTRU A MENȚINE INIMA SĂNĂTOASĂ
Specialiștii în sănătate au câteva recomandări generale care ajută la păstrarea unei inimi sănătoase:
- menținerea sub control a indicelui de masă corporală (IMC).
– Normal: 18,5-24,9 kg/m²
– Supraponderal: 25-29,9 kg/m²
– Obezitate moderată (grad I): 30-34,9 kg/m²
– Obezitate severă (grad II): 35-39,9 kg/m²
– Obezitate morbidă (grad III): 40-50 kg/m²
– Superobezitate ≥ 50 kg/m²
- urmărirea hipertensiunii arteriale (hipertensiune) și a nivelului ridicat de colesterol (hiperlipidemie);
- limitarea consumului de sare în exces (crește riscul de hipertensiune arterială);
- înțelegerea semnelor și simptomelor timpurii ale bolilor cardiovasculare și luarea măsurilor adecvate pentru a evita orice complicație
- evitarea sedentarismului (e recomandată mișcare cel puțin 30 de minute/zi timp de 5 zile pe săptămână);
- monitorizarea sănătății inimii prin consult medical periodic;
- adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate;
- evitarea fumatului și consumului de alcool;
- gestionarea stresului și obținerea unui somn de calitate.
Recomandările cardiologilor
Cardiologii recomandă verificarea periodică a nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale, deoarece acestea sunt cele mai bune indicii care pot confirma sau infirma dacă ai unul dintre semne că ai probleme cu inima.
Boala de inimă este o afecțiune gravă și nu trebuie luată cu ușurință.
Mai mult, mulți dintre pacienții cu boli cardiace au fi putut preveni bolile de inimă dacă ar fi urmat staturile practice pentru menținerea unei inimi sănătoase. Printre acestea se numără renunțarea la fumat, menținerea unei greutăți normale și mișcarea zilnică pentru cel puțin 30 de minute.
Se știe deja că substanțele chimice din tutun sunt nocive pentru inimă și vasele de sânge și fumătorii au un risc de 2-4 ori mai mare să dezvolte boli de inimă.
Menținerea unei greutăți corporale normale este iarăși importantă. Excesul de grăsime, mai ales la nivel abdominal (de minim 20% față de o greutate corporală considerată normală), predispune la dezvoltarea unei boli cardiovasculare.
Pentru a descoperi daca sunteți la in risc de dezvolta o boala cardiovasculara nu ezitați sa-i faceți o vizita medicului de familie si cereți sa va fie evaluat riscul cardiovascular.