O inimă sănătoasă! Unsprezece pacienţi cu aritmie cardiacă au fost operaţi

Trei zile de foc la Institutul de Cardiologie din Capitală. O echipă de medici din Cehia şi Moldova au operat unsprezece pacienţi care suferă de aritmie cardiacă. Datorită unei metode noi şi unui utilaj performant, pacienţii vor pleca acasă perfect sănătoşi.

În trei ore, medicii cehi şi moldoveni au operat o pacientă de 28 de ani care suferă de la naştere de aritmie cardiacă.

„Merge vorba despre o patologie congenitală cu prezenţa unei cale accesorii, un muşchi adăugător în inimă care periodic conduce şi provoacă aritmie. Cu cateterul special care citeşte, înscrie semnale, mapează să fie găsit locul cela şi să fie aplicată energia de radiofrecvenţă cu obţinerea distrugerii”, a spus cardiologul Mihail Rizov.

„Operaţia constă în introducerea unor cabluri fine, 2-4 mm care slujesc în timpul intervenţiei colectează semnalele electrice din interiorul inimii şi formează, astfel o hartă a inimii. Depistăm cauza şi unde se află”, a afirmat medicul Valentin Răcilă.

Aparatul de care dispune Institutul de Cardiologie este unul performant şi permite efectuarea unor operaţii complicate.

„Aparatajul acesta este unical în Europa, are toate componentele care permit astăzi să facem tot genul de aritmii care poate fi tratat chirurgical aici la noi în Republica Moldova”, a zis directorul Institutului de Cardiologie, Vitalie Moscalu.

Specialiştii cehi recunosc că astfel de operaţii sunt extrem de complicate.

„Este destul de complicat să faci tăieturile corect, trebuie să fii îndemânatic, să pui cateterele în inimă, așa că procedurile sunt foarte dificile”, a menționat cardiologul din Cehia, Frantisek Lehar.

Efimia Rău este printre cei 11 pacienţi operaţi de echipa mixtă de medici cardiologi.Femeia suferă de patru ani de aritmie cardiacă. Aceasta îşi aminteşte cu durere cum era viaţa sa înainte de a ajunge pe masa de operaţie.

„Mă porneam la lucru dimineaţa şi aveam o slăbiciune, în picioare, eram ca o legumă şi încep bătăi de inimă foarte mari, pulsul era mare şi se ridică şi tensiunea”, a zis pacienta Efimia Rău.

Aritmiile cardiace sau modificarea ritmului normal al inimii sunt cauza decesului a peste 20 la sută dintre bolnavii care suferă de patologii cardiace din întreaga ţară. Costul unei astfel de operaţii peste hotarele ţării noastre variază între cinci şi zece mii de euro.

În Republica Moldova, operaţia este efectuată gratuit pentru pacienţii asiguraţi.

© IMSP Institutul de Cardiologie