CU GRIJĂ PENTRU SĂNĂTATE: Campania a ajuns în satul Moscovei, raionul Cahul

Campania „Cu grijă pentru sănătate”, susţinută de Ministerul Sănătăţii, este benefică atât pentru pacienţi, cât şi pentru medicii rezidenţi. Alături de doctori cu vechime, tinerii medici învață să examineze și să pună un diagnostic corect. Maria Costiuc, rezident la Institutul de Cardiologie din Capitală, a acceptat fără să stea pe gânduri provocarea de a merge în satul Moscovei, raionul Cahul.

„Locul în care îmi fac studiile, în care funcționez, am de a face cu pacienții din secții pe care am posibilitatea să-i monitorizez timp de șapte zile. Aici pe loc nu ai așa posibilitate. Tu nu știi ce se va întâmpla mâine cu pacientul pe care l-ai văzut astăzi”, a spus Maria Costiuc, medic rezident.

Localnicii sunt mulțumiți că medicii au ajuns și la ei în sat. 125 de persoane au fost consultate de neurologi, cardiologi, endocrinologi, terapeuți şi oftalmologi din Capitală, dar și de la Spitalul Raional din Cahul.

„De la Lopățica veneam pe jos până la Moscovei, primeam picurătoarea și înapoi pe jos cinci kilometri”, a spus un bărbat.

„Foarte bine ne pare că umblă prin sate și lecuiesc oamenii”, a spus o femeie.

„Ne este mai ușor că au venit aici, pentru că nu putem face drumuri lungi”, a spus o femeie.

„Cel puțin pentru mine este un sentiment de dreptate, pentru că acești oameni au meritat o consultație, o atenție în plus”, a spus Radu Cernei, medic de familie.

„Este un lucru enorm de important și foarte binevenit pentru cetățenii din localități unde lipsesc medici, unde bătrânii nu au posibilitatea să se deplaseze în centrele raionale”, a spus Nina Ţurcan, președintele Organizației „Tezaurul Națiunii”.

„Eu cred că se poate de organizat și cu specialiștii din teritoriu astfel de ieșiri în mai multe centre de sănătate, ca să avem posibilitatea să examinăm cât mai mulți cetățeni care au nevoie”, a spus Elena Bacalu, deputat PDM.

De la lansarea campaniei, în luna mai, au fost examinaţi aproape 3 000 de oameni din 19 localități din ţară.
Citește mai mult: https://www.publika.md/cu-grija-pentru-sanatate-campania-a-ajuns-in-satul-moscovei-raionul-cahul_3023404.html#ixzz5ZGdk5TW9

© IMSP Institutul de Cardiologie