17 mai: Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale
Hipertensiunea Arterială este o EPIDEMIE GLOBALA!
Peste 1,5 miliarde de oameni suferă de hipertensiune arterială, in toata lumea. Hipertensiunea Arterială este factor de risc major pentru accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, alte boli cardiace, renale si pentru diabet.
Hipertensiunea arterială este o afecțiune comună și apare atunci când presiunea din vasele de sânge este prea mare – 140/90 mmHg sau mai mult. Din păcate, multe persoane care suferă de hipertensiune arterială nu sunt conștiente că au această afecțiune, deoarece pot să nu prezinte vreun simptom și află diagnosticul abia după ce au dezvoltat una din complicațiile grave ale acestei probleme medicale. Singurul mod de a ști că ai probleme este să îți verifici periodic tensiunea arterială.
An de an, comunitatea medicală internațională și alte societăți și organizații care militează pentru sănătate marchează pe 17 mai Ziua Mondială Împotriva Hipertensiunii Arteriale. Scopul principal al zilei este de a educa publicul și de a crește gradul de conștientizare a hipertensiunii arteriale, iar tema anului 2024, aleasă de Liga Mondială a Hipertensiunii (WHL), este „Măsoară-ți tensiunea arterială cu precizie, controleaz-o, trăiește mai mult!”.
DATE ÎNGRIJORĂTOARE PENTRU PERSOANELE CU HIPERTENSIUNE ARTERIALĂ
Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), numărul adulților cu hipertensiune arterială (HTA), la nivel global, a crescut de la 594 de milioane în 1975 la 1,13 miliarde în 2015, în principal în țările cu venituri mici și medii. Această creștere se datorează mai ales unei creșteri a factorilor de risc pentru hipertensiune în rândul acestor populații, respectiv diete nesănătoase (consum excesiv de sare și de grăsimi saturate și consum redus de fructe și legume), lipsa activității fizice regulate, consum de alcool și tutun, supraponderalitate / obezitate, dar și istoric familial de HTA, vârsta de peste 65 de ani, comorbidități (diabet, boală renală). HTA este una dintre cauzele majore de deces prematur, la nivel mondial.
Conform raportului cu privire la impactul global devastator al hipertensiunii arteriale al Organizația Mondială a Sănătății (OMS) publicat în anul 2023 „Global report on hypertension: the race against a silent killer”: Hipertensiunea arterială afectează 1 din 3 adulți din întreaga lume, aproximativ 4 din 5 persoane cu hipertensiune arterială nu sunt tratate adecvat, iar în cazul în care țările ar putea înrola în tratament mai multe persoane, 76 de milioane de decese ar putea fi evitate între anii 2023 și 2050. Numărul persoanelor cu hipertensiune arterială (TA de 140/90 mmHg sau mai mare) s-a dublat între 1990 și 2019, de la 650 de milioane la 1,3 miliarde. Aproape jumătate dintre persoanele cu hipertensiune arterială la nivel global nu cunosc că suferă de aceasta. Mai mult de trei sferturi dintre adulții cu hipertensiune arterială trăiesc în țări cu venituri mici și medii.
Figura. Profiiul de tara – R. Moldova; Global report on hypertension: the race against a silent killer, World Health Organization 2023
Datele statistice naționale releva o creștere a prevalenței și incidenței hipertensiunii arteriale. În anul 2022 în Republica Moldova 33536 de persoane au fost diagnosticate cu hipertensiune arterială și boli cardiovasculare concomitente (boala cardiacă ischemică, boli cerebrovasculare), cu o incidență de 132,1 cazuri la 10 mii de locuitori. Practic fiecare a treia persoană din Republica Moldova suferă de hipertensiune arterială. Studiul STEPS 2021 a relevat, ca in comparație cu anul 2013 s-a îmbunătățit controlul hipertensiunii arteriale, în special în ce privește depistarea precoce, diagnosticarea și tratamentul. A crescut de 1,5 ori aderenta la tratament.
Figura. Incidenţa şi Prevalenţa prin HTA (0-99 ani) la 10 000 locuitori din RM, pentru anii 2020-2021
Conform Societății Europene de Cardiologie, doar o treime dintre pacienții cu HTA care se află sub medicație controlează la nivelul „țintelor” recomandate de către ghidurile de practică medicală valorile tensiunii arteriale, iar factorii agravanți ai afecțiunii, precum dislipidemiile, obezitatea și diabetul zaharat, sunt, de asemenea, necontrolați.
„MĂSOARĂ-ȚI TENSIUNEA ARTERIALĂ CU PRECIZIE, CONTROLEAZ-O, TRĂIEȘTE MAI MULT!”
„Tensiunea arterială este exprimată prin două numere. Primul număr, cel sistolic, reprezintă presiunea din vasele de sânge când inima se contractă (bate); al doilea număr, cel diastolic, arată presiunea din vase atunci când inima se odihnește, între bătăile sale. Hipertensiunea arterială este diagnosticată dacă, atunci când este măsurată în două zile diferite, valorile tensiunii arteriale sistolice pe ambele zile sunt mai mari sau egale cu 140 mmHg și/sau valorile tensiunii arteriale diastolice pe ambele zile sunt mai mari sau egale cu 90 mmHg”, spune Dl. Profesor Dr. Carauș Alexandru, șeful secției Hipertensiuni arteriale al IMSP Institutul de Cardiologie.
„Verificarea periodică a tensiunii arteriale este cea mai bună modalitate de diagnostic în cazul hipertensiunii arteriale. Dacă hipertensiunea nu este diagnosticată la timp și tratată corect, poate cauza alte probleme de sănătate, precum boala cardiacă, accidentul vascular cerebral sau boala renală. Verificarea tensiunii arteriale este rapidă și nedureroasă, se poate efectua cu dispozitive automate sau de către un cadru medical, însă numai medicul este în măsură să prescrie tratamentul corect pentru fiecare caz în parte. Nu așteptați să apară complicații ca să aflați că aveți HTA! Măsurați-vă tensiunea arterială cu precizie, controlați-o, trăiți mai mult!”, este îndemnul Dlui Profesor, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale.
Diagnosticul de hipertensiune arteriala (HTA) se stabilește pe baza rezultatelor măsurătorilor tensiunii arteriale (TA). De asemenea, când ai fost deja diagnosticat cu HTA, medicul iți va recomanda sa-ti măsori regulat TA acasă.
Este bine sa înțelegi ca valorile tensiunii arteriale variază de la un moment la altul si sunt influențate de poziția corpului, respirație, starea emoționala, practicarea mișcării fizice si somn. Tensiunea arteriala are cel mai mic nivel atunci cand dormi si creste când ești agitat, stresat sau când faci mișcare. Aceste creșteri temporare ale tensiunii arteriale sunt normale si nu reprezintă motiv de îngrijorare, însă pot afecta acuratețea rezultatului măsurătorilor.
Învață sa-ti măsori corect tensiunea arteriala
Cum se măsoară corect tensiunea arterială?
* Sursa: 2021 European Society of Hypertension practice guidelines for office and out-of-office blood pressure measurement:
(https://journals.lww.com/jhypertension/Fulltext/2021/07000/2021_European_Society_of_Hypertension_practice.5.aspx )
Pregătirea pentru măsurarea tensiunii arteriale
- Evitați cafeaua , fumatul sau alte stimulente cu 30 de minute înainte de măsurarea tensiunii arteriale.
- Goliți vezica urinară înainte de măsurarea tensiunii arteriale.
- Așteptați cel puțin 30 de minute după masă.
- Găsiți un spațiu liniștit.
- Evitați conversațiile , telefonul sau televizorul în timpul măsurătorii.
- Dacă urmați un tratament pentru hipertensiune atunci este indicată măsurarea tensiunii înainte de a lua medicația prescrisă.
Modalități de măsurare a tensiunii arteriale
Tensiunea arterială se masoară cu un tensiometru, preferabil dimineata sau seara, in conditii de liniste si în poziția de sezut, preferabil pe un scaun. Pentru o tensiune corect măsurată este necesar ca tălpile să atingă podeaua, iar picioarele să fie drepte (nu încrucișate). Mâna la care veți măsura tensiunea ar trebui să fie asezată pe o suprafață plată, de exemplu, pe masă, iar brațul să fie la nivelul inimii.
Există mai multe moduri prin care vă puteți măsura tensiunea arterială acasă:
- Tensiometru automat: Aceste dispozitive folosesc o manșetă pe care o înfășurați în jurul brațului și un monitor electronic pentru a vă măsura tensiunea arterială. Puteți achiziționa un tensiometru automat de la majoritatea farmaciilor sau online.
- Tensiometru manual de tensiune arterială: Aceste dispozitive folosesc o manșetă și un stetoscop pentru a vă măsura tensiunea arterială. Puteți achiziționa un tensiometru manual de la majoritatea farmaciilor sau online.
- Aplicație pentru smartphone: există mai multe aplicații disponibile pentru smartphone-uri care pretind că măsoară tensiunea arterială folosind camera și microfonul telefonului. Cu toate acestea, acuratețea acestor aplicații nu a fost pe deplin validată, așa că este important să discutați cu un furnizor de asistență medicală înainte de a vă baza pe aceste măsurători.
Află mai multe despre cum să-ți măsori tensiunea arterială corect. Cum să montezi tensiometrul, care este poziția corectă, ce trebuie să faci și mai ales să nu faci cât timp aparatul îți măsoară tensiunea pe https://youtu.be/s23exUN0Wks?si=xLFcTECUWpQk84PL
Exista si situații in care poți adapta regulile de mai sus. De exemplu, daca simți amețeala când te trezești dimineața sau atunci când te ridici brusc, ar trebui sa faci doua măsurători: una cat timp stai întinsa in pat si a doua, imediat ce te-ai ridicat, stand in picioare, pentru a vedea daca valorile se schimba la trecerea de la o poziție la alta. Afla de la un medic cum sa faci aceste măsurători si care este valoarea TA care semnifica ceva in neregula.
Diagnosticul de hipertensiune arteriala (HTA) se stabileste pe baza mai multor masuratori
Daca ai o tensiune arteriala peste 140/90 mm Hg inseamna ca ai hipertensiunea arteriala, o afectiune care, netratata, poate conduce la complicatii serioase, precum infarct de miocard, accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca, boala renala sau moarte subita.
Avand in vedere fluctuatiile tensiunii arteriale pe parcursul zilei, medicul rareori stabileste diagnosticul de hipertensiune arteriala pe baza unei singure masuratori. De obicei, este nevoie de cel putin doua masuratori, efectuate la un interval de cateva saptamani. Fac exceptie de la aceasta regula cazurile in care medicul observa ca tensiunea arteriala este foarte mare, peste 180/110 mm Hg. In general, o tensiune arteriala atat de ridicata necesita tratament imediat.
De asemenea, se recomanda măsurarea tensiunii arteriale la ambele brațe cel puțin o data, deoarece valorile înregistrate intr-un singur brat (de obicei dreapta) pot fi mai mari decât in celălalt braț. Un studiu publicat in American Journal of Medicine in 2014 a evidențiat diferențe considerabile, de aproximativ 5 mmHg, intre valorile tensiunii arteriale de la un braț la altul, fapt care poate conduce, asa cum am mai spus, la stabilirea unui diagnostic greșit.
In general, cand tensiometrul arata valori intre 160/100 mm Hg si 179/109 mm Hg, se recomanda o noua măsurătoare după doua săptămâni, in timp ce tensiunile intre 140/90 mm Hg si 159/99 mm Hg trebuie repetate la patru săptămâni.
Persoanele cu valori intre 120/80 mm Hg si 139/89 mm Hg ar trebui sa repete măsurătoarea in termen de patru pana la șase luni, iar persoanele cu valori mai mici de 120/80 mm Hg, ar trebui sa-si măsoare tensiunea arteriala cel puțin o data pe an.
Daca sunteti diagnosticat cu hipertensiune arteriala, medicul dumneavoastra va poate recomanda teste pentru a verifica cauza.
Tipul de medicament utilizat pentru tratarea hipertensiunii depinde de starea generala de sanatate si de cat de ridicata este tensiunea arteriala. Doua sau mai multe medicamente pentru tensiunea arteriala functioneaza adesea mai bine decat unul. Poate dura ceva timp pentru a gasi medicamentul sau combinatia de medicamente care functioneaza cel mai bine pentru dvs.
Nu ezitati sa va adresati medicului dvs in cazul in care valorile tensionale sunt constant mai inalte decat cele recomandate.