Ziua Mondială a Inimii – „INIMA DA!”

Ziua Mondială a Inimii – „INIMA DA!”

Folosește-ți inima, știi că inima este deschisă

La această inițiativă internațională importantă – Ziua Moniala a Inimii, să celebrăm puterea INIMII. Orice acțiune pe care o întreprinzi pentru a-ți menține sănătatea se bazează pe cunoștințele disponibile, așa că haideți să ne asigurăm că ajutăm la conștientizarea și educare despre  afecțiunile inimii și cum putem gestiona activ starea noastră de bine în aceste vremuri, uneori dificile.

Indiferent dacă gestionezi o afecțiune a inimii pentru tine sau pentru cineva din jurul tău sau pur și simplu îți prioritizezi starea de bine, implicarea personală joacă un rol crucial. Iată de ce aceasta implicare personală este atât de importantă:

Reziliență: Să învățăm din provocările cu care se confruntă comunitatea noastră și să ne angajăm în practici pozitive de îngrijire a sănătății inimii pentru a ajuta pe toți cei din această călătorie

Beneficii: Îngrijirea inimii aduce la alegeri mai bune, bunăstare individuală îmbunătățită.

Nu uita: Grija de sine, grija pentru inima nu este doar pentru astăzi, este o călătorie pe viață și ar trebui să facă parte din managementul sănătății tale. Hai să construim împreună un mâine mai sănătos.

  • Alăturați-vă nouă în a sărbători îngrijirea personală nu doar pentru astăzi, ci ca o practică consecventă. De ce să nu îți iei angajamentul, fie că este vorba despre grija, protecție sau doar gestionarea condiției de boala? Împărtășește-ne ideile tale.

In fiecare an, pe 29 septembrie, sărbătorim Ziua Mondiala a Inimii (World Heart Day).

”INIMA DA!” Acesta este mesajul de anul acesta al Zilei Mondiale a Inimii.

Bolile cardiovasculare

Acestea reprezinta cauza principala de deces si dizabilitate la nivel mondial, cu 17,9 milioane de decese pe an, adica o treime din toate decesele de pe planeta si jumatate dintre toate decesele asociate cu bolile netransmisibile. In jur de 85% dintre aceste decese sunt determinate de boala de inima si de accident vascular cerebral.

Insa datele nu trebuie sa arate mereu astfel. Doar facand cateva mici schimbari in viata noastra, putem sa reducem riscul de boli cardiovasculare, sa ne imbunatatim calitatea vietii si sa stabilim un bun exemplu pentru generatia viitoare. Acest lucru inseamna sa ne spunem noua insine, persoanelor de care ne pasa si tuturor urmatoarele: “ce pot face chiar acum pentru a avea grija de inima mea..si de inima ta?”

  • Grija fata de inima inseamna sa mananci echilibrat, sa faci miscare, sa reduci consumul de alcool, sa renunti la fumat…adica, toate acele lucruri care nu doar ca te fac mai sanatos, insa te vor ajuta sa te simti mai bine si sa te bucuri din plin de viata.

Scopul Zilei Mondiale a Sănătății Inimii este de a atrage atenția asupra comportamentului care poate predispune la boli cardiovasculare, precum și de a educa masele cu privire la gestionarea riscurilor potențiale asociate cu aceste boli, cu accent pe o dietă dezechilibrată, fumat (activ sau pasiv) și lipsa activității fizice, care par a fi suficiente pentru a opri 80% din decesele premature care au loc din cauza accidentelor vasculare cerebrale și a atacurilor de cord.

Decesele cauzate de bolile cardiovasculare au crescut cu 60% la nivel mondial în ultimii 30 de ani. Decesele cauzate de boli cardiovasculare au ajuns, la nivel global, de la 12,1 milioane în 1990 la 20,5 milioane în 2021, potrivit unui nou raport al Federației Mondiale a Inimii (WHF – Raport GENEVA, 20 mai 2023)

Totodata, conform raportului din anul 2024 al Federației Mondiale a Inimii #WorldHeartRaport 2024: worldheart.org/report2024,  În anul 2019, aproape 7 milioane de decese au fost atribuite poluării aerului. Expunerea la poluarea aerului este legată de exacerbarea tuturor bolilor cardiovasculare majore (BCV). Aproape 70% din cele 4,2 milioane de decese în 2019 atribuite poluării aerului înconjurător au fost cauzate de afecțiuni cardiovasculare, în special de boala cardiacă ischemică (1,9 milioane de decese) și accident vascular cerebral (900.000 de decese).

Din cele 3,2 milioane de decese atribuite poluării aerului casnic în 2019 – 1 milion de decese au fost cauzate de IHD și 700.000 de accident vascular cerebral. La nivel global, 22% dintre decesele cauzate de IHD și 15% din cauza accidentului vascular cerebral au fost atribuite poluării aerului în 2019.

Ubicuitatea expunerii la poluarea aerului și efectele acesteia asupra sănătății cardiovasculare reprezintă o provocare uluitoare pentru sănătatea globală. În imaginea globală a poluării aerului și a bolilor cardiovasculare este o poveste a diferențelor regionale și naționale semnificative. Ca și în multe alte domenii ale sănătății, țările cu venituri mai mici suportă o povară disproporționată.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că peste 2 miliarde de oameni din întreaga lume se bazează în continuare pe combustibili poluanți, cum ar fi lemnul, cărbunele, deșeurile din culturi sau cărbunele asociat cu sobe ineficiente pentru gătit.

În ciuda conștientizării efectelor nocive ale poluării aerului, nivelurile de concentrație de particule (PM) 2,5 – poluantul cheie pentru sănătatea umană – au scăzut la nivel global cu doar 1% anual între 2010 și 2019. Nivelurile globale au rămas alarmant de ridicate, la 31,7 µg/m în 2019, mult peste nivelul recomandat de OMS pentru calitatea aerului din 2021 de 5 µg/m3.

Semnificația Zilei Mondiale a Inimii

Înființată de Federația Mondială a Inimii, Ziua Mondială a Inimii își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la numeroasele boli cardiovasculare care pot cauza prejudicii semnificative bunăstării oricărei per-soane. Bolile cardiovasculare (BCV), care includ accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord, sunt cauza majoră a mortalității la nivel mondial, impactând viața a zeci de milioane de oameni în fiecare an.

Discutând pe o scară largă despre fumat, obiceiurile alimentare proaste, o activitate fizică redusă, alcoolism și stres, dar si mediul ambiant contribuie la aceste boli care se prezintă în principal sub formă de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Tensiunea arterială crescută, nivelul de zahăr din sânge crescut, obezitatea sau supraponderalitatea sunt toate efecte secundare ale unui stil de viață nesănătos care poate dăuna inimii.

Măsuri preventive pentru a menține inima sănătoasă

Prevenția presupune îngrijirea inimii prin adoptarea unui stil alimentar sănătos, renunțarea la fumat și practicarea exercițiilor fizice.

Pentru a îmbunătăți sănătatea inimii, cât și pentru a preveni îmbolnăvirea, este important să conștientizăm cu adevărat factorii de risc ce ne pun în pericol inimile:

dieta bogată în grăsimi saturate, grăsimi trans, colesterol și sare;

activitatea fizică insuficientă;

consumul abuziv de alcool;

fumatul.

Astfel, pentru a reduce riscul bolilor de inimă și a atacului de cord este important să prevenim influența acestor factori, sa ne tinem sub control greutatea corporală, să adoptăm un stil alimentar și de viață sănătos, sa renunțăm la fumat, să creștem nivelul de activitate fizică, să menținem sub control tensiunea arterială, colesterolul și nivelul zahărului din sânge.

  • menținerea sub control a indicelui de masă corporală (IMC).

Intervalele IMC:

Normal: 18,5-24,9 kg/m²

– Supraponderal: 25-29,9 kg/m²

– Obezitate moderată (grad I): 30-34,9 kg/m²

– Obezitate severă (grad II): 35-39,9 kg/m²

– Obezitate morbidă (grad III): 40-50 kg/m²

– Superobezitate ≥ 50 kg/m²

  • urmărirea hipertensiunii arteriale (hipertensiune) și a nivelului ridicat de colesterol (hiperlipidemie);
  • limitarea consumului de sare în exces (crește riscul de hipertensiune arterială);
  • înțelegerea semnelor și simptomelor timpurii ale bolilor cardiovasculare și luarea măsurilor adecvate pentru a evita orice complicație
  • evitarea sedentarismului (e recomandată mișcare cel puțin 30 de minute/zi timp de 5 zile pe săptămână);
  • monitorizarea sănătății inimii prin consult medical periodic;
  • adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate;
  • evitarea fumatului și consumului de alcool;
  • gestionarea stresului și obținerea unui somn de calitate.

Totodată, în cazul unei boli cronice (insuficiență cardiacă, diabet, hipertensiune arterială, obezitate) este important sa se respecte tratamentele indicate de către medic, să se opteze pentru vizite regulate la medic. Instrumentele digitale, cum ar fi aplicațiile pentru telefon și dispozitivele portabile pot ajuta cu adevărat.

Făcând doar câteva mici schimbări în viața noastră, prin modificarea stilului de viata, ne putem reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral, și ne putem îmbunătăți calității vieții, oferind un exemplu bun pentru următoarea generație.

Impactul social și economic al afecțiunilor cardiovasculare este important, acestea fiind responsabile de unul din zece decese pentru persoanele cu vârste între 30 și 70 de ani. De asemenea, afecțiunile cardiovasculare pot duce către pierderea capacității de muncă și de întreținere, cu un impact important asupra calității vieții pacienților și familiilor acestora.

© IMSP Institutul de Cardiologie