14 iunie – Ziua mondială a donatorului de sânge

https://cnts.md/

20 de ani de fericire neconditionata, I’ti mulfumesc tie, donatorule de sange! 14 iunie 2024

24 mai – 30 iunie 2024 – Campania națională de promovare și participare a populației la donarea voluntara de sânge și componente sanguine

Celebrează 14 iunie 2024 Ziua Mondiala a Donatorului de Sânge

Nu fi indiferent!
Donarea de sânge act de solidaritate. Donează sânge, salvează vieți!

In fiecare an la data de 14 iunie se celebrează in întreaga lume Ziua Mondiala а Donatorului de Sânge.

Acest eveniment intonațional își propune sa crească gradul de conștientizare cu privire la importanta donării de sânge si sa exprime recunoștința donatorilor de sânge voluntari si neremunerați din întreaga lume. Aceasta zi este, de asemenea, oportunitatea de а promova necesarul de sange/componente sanguine sigure pentru transfuzie si de а recunoaște rolul ре care donatorii voluntari de sânge îl joaca in salvarea de vieți omenești si importanta tratamentului hemotransfuzional. Aceasta zi marchează actul neprețuit de а avea rezerve de sânge sigur in timp real/util si accesibilitatea la el pentru о societate sănătoasă.

Organizația Mondiala а Sănătății (OMS) а desemnat ziua de 14 iunie drept Ziua Mondiala а Donatorului de Sânge pentru а comemora aniversarea nașterii lui Karl Landsteiner, om de știința, laureat al Premiului Nobel care а descoperit sistemul de grupe sanguine АВО. Prima transfuzie de sange la om a fost efectuata cu sange de oaie, in anul 1667, de catre Jean Baptiste Denis, medicul lui Ludovic al XIV-lea, dar efectul ei a fost de-a dreptul catastrofal pentru bolnav. Totusi, din aceasta prima si nereusita incercare, medicina a avut de profitat, ajungandu-se la observatia fundamentala ca omul nu poate primi sagne decât de la un seaman al sau. De atunci si pana la inceputul secolului XX s-au efectuat numeroase transfuzii de sagne, de la omul sănătos la omul bolnav, dar cele mai multe s-au soldat cu rezultate nefavorabile. Insuccesele au fost explicate de-abia in anul 1900, când medicul austriac Karl Landsteiner a descoperit 3 din cele 4 grupe sanguine din sistemul AOB, iar după un an, si pe cea de-a patra-grupa AB. După aceasta data, ținând-se cont de compatibilitatea grupelor, numărul accidentelor post-transfuzionale s-a redus considerabil, dar nu total. Abia după 1939, când Levine a descoperit factorul Rh, transfuzia de sagne a devenit o măsura terapeutica fundamentata științific si de mare eficacitate.

Prima Zi Mondiala а Donatorului de Sânge а fost sărbătorita in anul 2004, de atunci, acest eveniment este sărbătorit anual in multe tari de pe mapamond.

Obiectivul principal а! Zilei Mondiale а Donatorului de Sânge este de а incuraja mai mulți oameni sa devina donatori permanenți de sânge, de а asigura disponibilitatea unor stocuri de produse sanguine sigure si suficiente pentru pacienți.

Anul acesta, campania își propune să atingă următoarele obiective:

  • exprimă recunoștință și aprecierea milioanelor de donatori voluntari de sânge care au contribuit la sănătatea și bunăstarea a milioane de oameni din întreagă lume;
  • să prezinte realizările și provocările programelor naționale de sânge și să împărtășească cele mai bune practici și lecțiile învățate;
  • evidențiază nevoia continua de donări voluntare de sânge permanente pentru a asigura accesul continuu la transfuzii de sânge sigure;
  • să promoveze practica donării voluntare permanente de sânge În rândul tinerilor și al publicului larg și să crească nivelul de diversitate și sustenabilitatea fondului de donatori.

Gazda evenimentelor de celebrare a Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge în anul 2024 este Italia. Tara vă găzdui Ziua Mondiala a Donatorului de Sânge în anul 2024 prin intermediul Centrului National de Sânge. Evenimentul global vă avea loc la Roma pe 14 iunie 2024.

În Republica Moldova anual, Ministerul Sănătății, Central National de Transfuzie a Sângelui în parteneriat cu Administrațiile publice centrale și locale, organizați neguvernamentale și mas-media organizează Campania naționala de promovare a donării voluntare de sânge/componente sanguine și celebrarea în data de 14 iunie Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge. Anual în perioada Campaniei naționale de promovare și recrutare a populatiei pentru donarea voluntara de sânge și componente sanguine (mai – iunie) de angajații unităților serviciului de sânge se recoltează în mediu sânge/componente sanguine de la 10000 donatori, inclusiv 25% donatori de plasma, în perioada Campaniei mai mult de 60 de agenți economici contribuie la sponsorizare cu bunuri materiale și financiare cu prilejul și pentru buna desfășurare a Campaniei naționale de promovare și recrutare a populației pentru donarea voluntara de sânge și componente sanguine și a Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge.

Donarea de sânge este un act de solidaritate în salvarea de vieți omenești. Sângele și produsele sanguine sunt un element esențial al fiecărui sistem de sănătate. Participarea și interesul partenerilor în susținerea campaniei este binevenita, astfel că Ziua Mondiala a Donatorului de sânge 14 iunie 2024 să devina о sărbătoare națională pentru donatorii de sânge – oamenii ce dăruiesc viață.

Colectările de sânge sunt organizate in diferite comunități, scoli, locuri de munca si locuri publice pentru а încuraja oamenii sa doneze sânge. Aceste acțiuni oferă persoanelor fizice oportunități convenabilei de а dona si de а contribui la asigurarea cu sânge а instituțiilor medicale.

Donarea de sânge este sigura si ușoara.

  • Puteți dona sânge dacă aveți între 18 și 60 de ani și o stare bună de sănătate. Donarea a 450 ml de sânge poate salva trei vieți.
  • Procedura de donare este simplă, sigură și inofensivă.
  • Se utilizează un ac steril si de unica folosința pentru fiecare donare.
  • Nu se pot contracta SIDA sau alte boli infecțioase in timpul donării.
  • Din cantitatea de sânge donata o singura data se pot extrage elementele care pot salva viețile a trei paciențe.
  • Donați sânge si veți putea salva pe cineva!

Acesta este un gest cât se poate de simplu pentru o persoană sănătoasă dar care, pentru cei care au nevoie de transfuzii, are o importanță vitală. Știați că din sângele donat o singură dată se pot extrage elementele necesare salvării a trei vieți?

Așadar, dacă îndepliniți condițiile necesare, donați o picătură de viață!

Pe site-ul Centrului Național de Transfuzie a Sângelului, pe https://cnts.md/, sunt disponibile informații despre cine poate fi donator, drepturile și obligațiile donatorilor, ce trebuie să faceți înainte și după donare și când/unde puteți sa donați  sânge.

Persoanele care doresc să doneze se pot adresa Centrului Național de Transfuzie a Sângelului, la Unitatea teritoriale a serviciul de sânge, ori la Instituțiile medicale care se afla in apropierea domiciliului dumneavoastră.

Din Inima Pentru Oameni Donam Sânge!

© IMSP Institutul de Cardiologie