Informații epidemiologice
COVID-19 s-a răspândit pandemic la nivel global, afectând profund sistemele de sănătate din întreaga lume. Datele OMS indică în 31.03.2020 un număr de 697.244 de cazuri confirmate în 204 de țări, dintre care 33.257 s-au soldat cu deces. În Republica Moldova în 30.03.2020 sunt confirmate 298 cazuri de infectare cu noul Coronavirus.
- Mai mult de 80% dintre pacienții infectați prezintă simptome ușoare și se recuperează fără intervenții medicale intensive.
- Rata generală de mortalitate a cazurilor, în baza rapoartelor publicate, rămâne relativ scăzută, de circa 4,9 decese la un milion de populație. Aceasta variază mult de la o țară la alta, astfel la momentul actual Italia raportează 192 decese/1 mln populație poziționându-se ca o țară cu cele mai multe decese cauzate de COVID-19. În afara Italiei, raportarea în timp real indică o rată generală de mortalitate de 165/1 mln populație în Spania, 61/1 mln populație în Belgia, 46/1 mln populație în Franța. Aceste informații sunt provizorii și se vor modifica.
- Mortalitatea crește semnificativ cu vârsta: datele publicate în China indică 8,0% la pacienți între 70-79 de ani și 14,8% la pacienții peste 80
- Rapoartele de caz publicate de Centrul Chinez pentru Controlul Maladiilor Transmisibile indică faptul că pacienții cu afecțiuni comorbide subiacente prezintă un risc crescut pentru COVID-19 și au un prognostic prost; în funcție de cohorta raportată, între 25% și 50% dintre pacienții cu COVID-19 prezintă patologii subiacente. Ratele de fatalitate la pacienții cu comorbidități sunt semnificativ mai mari față de media populației:
- Boala cardiovasculară: 10,5%
- Diabet: 7,3%
- Boala respiratorie cronică: 6,3%
- Hipertensiune arterială: 6,0%
- Cancer: 5,6%.
Măsuri de protecție a personalului medical
Pentru a-ți ajuta mai bine pacienții cu COVID-19, profesioniștii din domeniul bolilor cardiovasculare trebuie în primul rând să cunoască și să aplice măsurile de protecție pentru ei înșiși.
Protejează-te pe tine mai întâi!
Informații oficiale generale privind măsurile de protecție recomandate sunt publicate pe site-ul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova.
Complicațiile cardiace acute ale COVID-19
- Informațiile disponibile sunt reduse. S-a raportat că 16,7% dintre pacienți au dezvoltat aritmii și 7,2% au prezentat markeri de leziune cardiacă acută, de tip miocardită (analiza a 138 de pacienți spitalizați cu COVID-19)
- Raportări de cazuri sporadice indică prezența insuficienței cardiace acute, infarctului miocardic, miocarditei și stopului cardio-respirator.
- Simptomatologia clasică dureroasă a IMA poate fi estompată în contextul COVID-19, astfel încât cazurile pot fi subdiagnosticate.
- Datele actuale nu permit analiza comparativă a prevalenței complicațiilor cardiace la pacienți fără BCV cunoscută versus pacienții cu comorbidități cardiace preexistente.
- Complicațiile cardiace ale COVID-19 sunt oarecum similare celor raportate în SARS, MERS și gripă.
Atât ESC Council on Hypertension, cât și ESH au publicat luări separate de poziție care recomandă continuarea terapiei obișnuite cu IEC și BRA la pacienții cu COVID-19. În ciuda unor afirmații contrare din media, nu există date științifice care să probeze un efect nefavorabil al acestor agenți sau care să justifice oprirea lor în momentul infectării cu noul coronavirus.
Sursele informaționale pentru profesioniști
- Declarația de poziție a ESC Council on Hypertension privind terapia cu IECA și BRA la pacienții cu COVID-19.
- COVID-19 și sistemul cardiovascular
- COVID-19: Oferirea de îngrijire continuă pacienților cu boli cardiovasculare într-o pandemie
- Document de consens al Interventional Cardiology and Heart Rhythm Associations of the Spanish Society of Cardiology privind gestionarea sălilor de catetersim cardiac în perioada epidemiei cu COVID-19
- British Society of Echocardiography: Orientare clinică privind furnizarea ecocardiografiei în timpul pandemiei COVID-19
- Protejarea împotriva infecției cu coronavirus pentru profesioniștii medicali
- Sprijinirea forței de muncă în asistența medicală în timpul epidemiei globale COVID-19
- Pacienții cu hipertensiune arterială și diabet zaharat au un risc crescut de infecție cu COVID-19?
- Informația OMS privind COVID-19
- THE PEOPLE VERSUS COVID-19