Secția Cardiologie de Urgență

Structura clinicii:

Secția Cardiologie de urgență, Bloc terapie intensivă, Sala electrofiziologie cardiacă și Laboratorul științific urgențe cardiace

 Şef clinică– Aurel Grosu, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar

Şef laborator științific – Lilia David, doctor habilitat în științe medicale, conferențiar cercetător

 În colectivul condus de către Prof. Dr. Aurel Grosu activează: 8 doctori în științe medicale, 7 medici specialiști în urgențe cardiace și aritmologie. Specialiștii cu o înaltă calificare, posedă toate abilitățile necesare pentru a oferi servicii medicale eficiente şi de înalt profesionalism, tratament modern şi optim pentru ameliorarea simptomelor, în condițiile unei durate reduse de spitalizare.

Specializat în acordarea asistenței de urgență în sindroamele coronariene acute, infarctul acut de miocard cu şi fără supradenivelare de segment ST, insuficiență cardiacă acută şi insuficienţă hemodinamică acută, tahi şi bradiaritmii, alte  boli  cardiovasculare, care impun asistență de urgență.

Blocul  de terapie intensivă

 Anual, sunt asistați peste 800 de pacienți cu urgențe cardiovasculare. Gestionarea și tratamentul pacienților cu urgențe cardiace în colaborare cu serviciul de cardiologie clinică, cardiologie intervențională, electrofiziologie și electrostimulare. Diagnosticul şi tratamentul oricărui tip de cardiopatie sau a complicaţiilor medicale la pacienţii cardiaci.

Blocul terapie  intensivă este  dotat  cu:

  • 12 paturi multifuncţionale, ce asigură atât confortul pacientului, cât şi posibilitatea poziţionării pacientului în funcţie de specificul afecţiunii sale;
  • sisteme de monitorizare permanentă a sănătății pacientului;
  • aparate de ventilaţie pentru suplinirea funcţiei respiratorii;
  • echipamente, ce permit administrarea medicaţiei în doza şi intervalul de timp indicat;
  • echipamente ce permit intervenţia în caz de urgenţă;
  • EcoCG la patul pacientului;
  • echipa de asistenţă medicală este coordonată de medicul reanimatolog 24/24 ore.

Personalul Blocului terapie intensivă asigură următoarele:

  • terapia intensivă pentru pacienţii critici (monitorizare respiratorie şi hemodinamică, suport ventilator şi vasoactiv, nutriţie enterală, etc.);
  • conversie electrică pentru pacienţii cu fibrilaţie atrială;
  • puncţia pericardului, toracocenteză, paracenteză;
  • analgezia şi supravegherea post-operatorie a pacienţilor chirurgicali (implant pacemaker şi/sau defibrilator cardiac implantabil).

În Secția cardiologie de urgență continuă terapia pacienților, care au depășit o urgență cardiacă gravă, fiind iniţiat un program de urmărire ambulatorială îndelungată: post-infarct, post-angioplastie, după implantări de dispozitive cardiace și post-cardioversie în tahi-, bradiaritmii. Sunt programate consultările şi controalele instrumentale necesare pentru a menţine stabilă în timp afecţiunea pacientului şi pentru a preveni complicațiile, progresia bolii şi spitalizările ulterioare.

Anual sunt asistați circa 1600 de pacienți.

Laboratorul electrofiziologie şi implantări de dispozitive cardiace dispune de o sală modernă pentru studii electrofiziologice, abație zonelor aritmogene și implanturi de stimulatoare şi defibrilatoare cardiace, dotată cu echipament fluoroscopic de înaltă calitate, echipament de monitorizare completă a celor 12 derivaţii ECG, monitorizare continuă a presiunii arteriale şi a saturaţiei de oxigen.

Anual sunt efectuate peste 100 de studii electrofiziologice și ablații a zonelor aritmogene prin radiofrecvență, montate circa 400 de stimulatoare cardiace și cardiovertere.

Activitatea de cercetare a departamentului

  • Optimizarea tratamentului pacienților cu urgențe cardiovasculare, aritmii cardiace;
  • Terapia anticoagulantă în boli cardiovasculare;
  • Departamentul este implicat în numeroase studii în colaborare cu structuri medicale internaționale și naționale;
  • Elaborarea Protocoalelor clinice și a ghidurilor naționale.

 

 

 

 

 

© IMSP Institutul de Cardiologie