×
Meniu

Finalizarea proiectului KUSANONE, realizat cu suportul Guvernului Japoniei și Ambasadei Japoniei în Republica Moldova

La 19.04.2019 a avut loc loc ceremonia de finalizare a proiectului „KUSANONE project„, care a prevăzut modernizarea  echipamentului medical din cadrul proiectului ” The project for modernization of medical equipment in Institute of Cardiology„, organizat și subvenționat de Ambasada Japoniei în Republica Moldova. În perioada de desfășuare a proiectului (02.03.2017- 20.06.2018) au fost achiziționate 12 monitoare  a funcțiilor vitale, 1  stație centrală de monitorizare, 12 paturi multifuncționale, 1 ecocardiograf mobil, 12 pompe volumetrice de infuzie. Aceste utilaje medicale performante au intrat in dotarea blocului de terapie intensiva a IMSP „Institutul de Cardiologie”.

La eveniment au participat :

Dl. H.E. Masanobu Yoshii,   Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova

Dl Gîlca Boris, Secretarul General de Stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale,

Dl Moscalu Vitalie, Directorul IMSP „Institutul de Cardiologie”

Dl Popovici Mihail, Academician AȘM,

Dl Carauș Alexandru, Vice Directorul IMSP „Institutul de Cardiologie”

Dl Grosu Aurel, Șef Deparatemnt „Cardiologie de Urgența și Terapie Intensivă” .

În cadrul ceremoniei Excelența Sa Dl Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova  a menționat importanța tehnologiilor moderne în acordarea unei asistențe medicale de calitate pacienților  și a  asigurtat că  Guvernul Japoniei va continua sa investeasca in sistmeul medical al Moldovei. „Eu personal doresc să majorez  acest suport. Astfel, in cadrul programului KUSANONE au beneficiat de investiții mai  multe instituții medicale publice, iar la moment au fost derularte 8 proiecte de modernizare a echipamentului medical.  Suntem bucurosi sa acordam aceasta asistența pentru a ajuta oamenii Moldovei sa fie sanatosi”, a  declarat Dl Masanobu Yoshii.

Dl Gilca Boris a accentuat că prioritatea Guvernului și Ministerului Sănătății este sănătatea cetățenilor și că există suportul necesar pentru a mobiliza parteneriate durabile și productive, care ar aduce benefcii incontestabile populației Republicii Moldova.

Dl Moscalu Vitalie și-a exprimăm  public recunoştinţa faţă de parteneriatul cu Ambasada Japoniei  în Republica Moldova si poporului japonez  pentru sprijinul acordat în organizarea tuturor acestor  actiuni de înaltă ţinută  etica si medicala, care a condus la rezultate prodigioase, pe care cetăţenii le vor simţi pe termen lung. Dl Director a menționat că dotarea blocului de terapie intensivă cu acest utilaj medical performant va da un plus de calitate asisitenței  medicale acordate pacienților gravi, astfel sporind șansele lor  de vindecare.