Ecocardiografie

Evoluția rapidă și fascinantă a imagisticii cardiovasculare din ultimele decenii a reprezentat un progres important în demersul diagnostic al bolii, cu impact major asupra calității tratamentului medical. Ecocardiografia – vârful de lance al imagisticii cardiovasculare. Tehnica examenului clinic, uneori laborioasă, conferă informații notabile, dar indirecte. Ecocardiografia, la rândul ei, are capacitatea de a reprezenta concomitent și în timp real anatomia, funcția, și date hemodinamice cardiovasculare în diverse patologii. Dezvoltarea tehnicilor digitale cât și miniaturizarea ecografelor au făcut ca metoda să devină larg aplicabilă. În prezent, ea este o tehnică utilizată nu numai de către medicii cardiologi, dar și de către alți medici specialiști: urgentiști, intensiviști, cardiochirurgi, interniști sau chiar medici de familie.

Ecocardiografia transtoracica este o tehnică neinvazivă de vizualizare a inimii cu ajutorul ultrasunetelor, ce oferă o multitudine de informaţii despre structura şi funcţia acesteia, ajutând la diagnosticul şi stadializarea  tuturor afecţiunilor cardiace. In timpul procedurii un transductor (asemănător cu un mic microfon) emite ultrasunete (cu o frecventa foarte înalta, astfel incat acestea nu pot fi auzite de urechea umana) care străbat peretele toracic pana la nivelul inimii. Inima va reflecta aceste ultrasunete care vor fi captate de transductor si transmise unui computer care va afișa pe un monitor imaginea pereților si a valvelor inimii, precum si fluxul sângelui prin compartimentele acesteia. Totodată, este o procedură foarte confortabilă pentru pacient. Ecocardiografia deţine statutul de lider al explorărilor cardiace neinvazive şi se bucură de o continuă dezvoltare, apărând constant tehnici care extind aria sa de aplicabilitate.

Cine are nevoie de ecocardiografie?

Medicul cardiolog iți va recomanda o ecocardiografie daca ai semne sau simptome de afecțiune cardiaca cum ar fi sufluri cardiace, lipsa de aer (dispnee) sau picioare umflate (edeme).

Poți avea nevoie de o ecocardiografie daca ai:

  • Murmur cardiac
  • Dureri in piept inexplicabile
  • Un defect congenital cardiac
  • Istoric de atac de cord
  • Istoric de febra reumatica.

Ce se întâmpla după realizarea ecocardiografiei?

După realizarea investigației, medicul ecografist te va ajuta sa-ti cureți gelul de la piept si după ce va analiza imaginile testului iți va explica pașii următori.

Ecocardiografia tridimensională în timp real realizează reconstrucţia multiplană a valvelor, oferă unghiuri noi de examinare, prezintă date anatomice şi funcţionale şi identifică cu uşurinţă modificările patologice. Imaginile sunt comparabile cu cele obţinute prin CT sau IRM, iar procedura durează semnificativ mai puţin şi nu este iradiantă. Această tehnică se utilizează în toate formele de manifestare ale cardiopatiei ischemice, în valvulopatiile mitrale şi aortice, cardiomiopatiile dilatative şi hipertrofice, malformaţiile congenitale cardiace.

Imagistica de tip Doppler tisular (tissue Doppler imaging, TDI).

Ecocardiografia de stres este o alternativă la testul de efort, ce oferă o sensibilitate superioară şi se pretează unei categorii mai largi de pacienţi. Diagnosticul şi monitorizarea bolii coronariene ischemice, evaluarea dispneei la efort, evaluarea obstrucţiei dinamice la pacienţii cu cardiomiopatie hipertrofică sunt câteva din indicaţiile acesteia.

Ecocardiografia transesofagiana – in anumite situații, sonda trebuie sa fie mai aproape de inima ta pentru a furniza imagini mai clare. Astfel, vei avea nevoie de un test special numit ecocardiografie transesofagiana. Investigația consta in introducerea pe gat in esofag a unui tub in capătul căruia se afla o sonda – transductorul care emite ultrasunete. La final, este posibil sa simți nevoia de a tusi. Spre deosebire de ecocardiografia transtoracica obișnuita, in ecografia transesofagiana se folosește un tub flexibil subțire la vârful căruia este atașat transductorul care emite ultrasunete, pentru vizualizarea structurilor cardiace. Esofagul este o structura tubulara ce face legătura intre cavitatea bucala si stomac, el fiind situat imediat in spatele inimii, fara interpunerea altor organe. Ecografia transtoracica vizualizează inima dinspre torace (anterior) spre posterior, motiv pentru care: structurile posterioare ale inimii nu pot fi vizualizate; in cazul in care peretele toracic este mai gros (obezitate, boli pulmonare) vizualizarea structurilor anterioare ale inimii este dificila; in cazul unor proteze valvulare metalice nu se poate vizualiza partea inimii care se afla posterior de acestea (protezele metalice creaza un con de umbra).                    Care sunt indicațiile efectuării ecografiei transesofagiene?

  • Depistarea unor surse cardiace de embolie (trombi, tumori, placi aterosclerotice care pot determina AVC sau embolii la nivelul membrelor inferioare/superioare, rinichilor etc.)
  • Evaluarea completa a funcționarii protezelor valvulare (in special a protezelor in poziție mitrala)
  • Evaluarea completa a afectării valvelor cardiace in cazul endocarditei infecțioase
  • Bolile aortei toracice (anevrism de aorta, disecție de aorta)
  • Diagnosticul complet si evaluarea preoperatorie a anumitor boli cardiace congenitale (defect de sept atriul)

Inainte de procedura:

  • Este necesar repausul alimentar cu 6 ore înainte de efectuarea ecografiei
  • Medicamentele se vor lua in mod obișnuit, cu o cantitate mica de apa
  • Anunța medicul daca ești alergic la anumite medicamente, anestezice locale sau latex
  • Informează medicul cu privire la medicamentele pe care le iei
  • Informează medicul cu privire la alte boli de care suferi, in special boli ale esofagului, ficatului, boli gastrice sau pulmonare
  • Daca porți proteza dentara, aceasta va trebui scoasa pe parcursul procedurii
  • In cazul in care suferi de diabet cu necesar de insulina este necesar sa întrebi medicul despre doza de insulina pe care o vei administra, având in vedere repausul alimentar din acea zi
  • Este bine sa vii insolit – in cazul in care va fi necesara administrarea unui sedativ, nu vei putea conduce după terminarea examinării, altcineva trebuind sa conducă in locul tău

Cum decurge procedura?

  • Se vor aplica cativa electrozi mici pe piept pentru monitorizarea activității cardiace in timpul procedurii
  • Medicul examinator va pulveriza un anestezic local la nivelul gatului pentru a reduce disconfortul legat de introducerea sondei, apoi va fixa intre arcadele dentare o piesa bucala de plastic prin care ulterior se va introduce sonda de examinare
  • Examenul durează aproximativ 10 minute, nu este dureros, singurul moment neplacut fiind cel al introducerii sondei când poate apărea senzația de vărsătura sau tuse
  • Examinarea se efectuează fie in poziție șezând, fie întins pe pat in poziție laterala.

Dupa examinare:

  • Este necesar repausul alimentar inca 2 ore după investigație
  • Daca s-a administrat un sedative, 4 ore după ecografie nu ai voie sa conduci

© IMSP Institutul de Cardiologie