Clinica Hipertensiuni arteriale

Șef Clinică – Alexandru Carauș, doctor habilitat în științe medicale, profesor cercetător

Asistenta principală a IMSP IC – Tatiana Colesnic

Hipertensiunea arterială (HTA) este o provocare globală majoră pentru sănătatea publică datorită prevalenței sale ridicate care rezultă în afectare de organe țintă (cord, rinichi, creier, retină). Aceasta reprezintă principalul factor de risc pentru decesul prematur și dizabilitate la nivel mondial care poate fi prevenit. Prevalenţa HTA, estimată la nivel mondial, este de aproximativ 1 miliard de indivizi, iar mortalitatea atribuibilă acesteia este de aproximativ 7,1 milioane de decese pe an. Conform datelor statistice din Republica Moldova, circa 30% din populaţie suferă de HTA.

Clinica Hipertensiuni arteriale reprezintă în acest context un centru unic în Republica Moldova care este dotat cu resurse materiale și umane, ce oferă servicii specializate în diagnosticarea și tratamentul pacienților cu hipertensiunea arterială și complicațiile acesteia. Diagnosticarea formelor primare și secundare ale hipertensiunii arteriale, depistarea precoce de afectare a organelor țintă mediată de hipertensiune, selectarea schemelor de tratament necesare pentru controlul eficient al valorilor tensionale sunt direcții strategice ale activității departamentului.

Din anul 2017 în departament a fost implementată metoda minim invazivă de tratament al pacienților cu hipertensiune arterială rezistentă prin desimpatizarea arterelor renale. Astfel, pacienți la care tensiunea arterială rămâne înaltă în pofida administrării diverselor scheme de tratament antihipertensiv în doze zilnice maxime tolerate, au primit o nouă speranță pentru un control mai efectiv al tensiunii arteriale și o calitate de viață mai înaltă, reducând în acest mod riscul de evenimente cardiovasculare fatale. Până în prezent desimpatizării arterelor renale au fost supuși 35 pacienți cu hipertensiune arterială rezistentă.

Pe lângă lucrul curativ zilnic Clinica Hipertensiuni arteriale își desfășoară cu succes și activitatea științifică. Rezultatele științifice obținute au fost prezentate la numeroase foruri de specialitate din țară și peste hotare (România, Canada, Elveția, Polonia, India, SUA, Italia, Turcia, Slovenia, Rusia, Honk-Kong, Israel, Olanda, Spania, Portugalia, Germania, Franta, Marea Britanie).

Pe parcursul activității laboratorului au fost susținute: 1 teză de doctor habilitat, 4 teze de doctor în științe medicale, au fost publicate 7 monografii, peste 500 lucrări științifice în literatura de specialitate din țară şi peste hotare.

Echipa medicală:

Alexandru Carauș, medic cardiolog, doctor habilitat în științe medicale, profesor cercetător

Liuba Popescu, medic cardiolog, doctor în științe medicale, conferențiar științific

Nadejda Sapojnic, medic cardiolog, doctor în științe medicale

Angela Bîtca, medic cardiolog, doctor în științe medicale

Aliona Durnea, medic cardiolog, doctor în științe medicale

Anna Moiseeva, medic cardiolog

Svetlana Minciună, medic cardiolog

Dascalov Eugenia, medic cardiolog

© IMSP Institutul de Cardiologie