Institutul de Cardiologie anunță despre relansarea tuturor serviciilor de diagnostic și tratament

Datele statistice indică faptul că mortalitatea prin patologii cardiovasculare este în proces de descreștere în majoritatea țărilor europene, inclusiv celor din Europa Centrală și de Est, care au înregistrat creșteri semnificative până la începutul secolului XXI. Aceste date sunt în concordanță directă cu tendințele descendente ale mai multor factori de risc cardiovascular, precum fumatul, consumul de alcool și nivelul colesterololului în sânge, dar și ratelor majorate de tratament al patologiilor cardiovasculare. Cu toate acestea, prevalența și incidența acestora rămâne semnificativă. Astfel, conform ultimelor date statistice europene, în Republica Moldova anual se înregistrează aproximativ 46,717 cazuri noi de boli cardiovasculare, dintre care aproape jumătate – 21,859, se datorează cardiopatiei ischemice. Analiza structurală a mortalității în Republica Moldova denotă faptul, că aproape 20% din mortalitatea de orice cauză este atribuită cardiopatiei ischemice, care include atât formele cronice, precum angina pectorală de efort, cât și formele acute, în special infarct miocardic.

Pandemia globală cu infecția Covid-19 a perturbat activitatea clinică a tuturor instituțiilor medicale, inclusiv Institutului de Cardiologie. A scăzut prompt nivelul de adresare a pacienților cu patologii cronice, dar și acute, fapt probabil explicat prin frica pacienților de a fi contaminați. Îngrijorător este și fenomenul reducerii promte a numărului de pacienți cu infarct miocardic acut. Astfel, această categorie de pacienți cu adresare tardivă la clinica de specialitate, vor  ajunge deja cu complicații cardiovasculare majore, iar problemele care au putut fi soluționate la adresare timpurie prin metode minim invazive, vor fi posibil de rezolvat doar prin intervenții deschise pe cord.

În acest context, Institutul de Cardiologie vine cu un apel către toți pacienți cu patologii cardiovasculare: „Am relansat activitatea tuturor departamentelor de diagnostic și tratament al patologiilor cardiovasculare, inclusiv intervenționale, electrofiziologie și cardiochirurgicale. Oferim servicii de înaltă performanță în condițiile securității maxime atât pentru personal medical, cât și pentru pacienți! Oferă inimii tale tot ce este mai bun!”.

© IMSP Institutul de Cardiologie