×
Meniu

Specialiștii Republicii Moldova vor fi instruiți în România și Italia, în aplicarea tehnicilor inovative în tratarea maladiilor cardiovasculare

Specialiștii din domeniul cardiologiei și cardiochirurgiei din Republica Moldova vor fi instruiți în realizarea tehnicilor moderne a procedurilor invazive și neinvazive pe cord, de către specialiștii în domeniu din Italia și România.

În acest sens, astăzi, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a semnat un nou Acord de colaborare în cardiologie și cardiochirurgie cu Universitatea Bicocca din Milano Policlinico di Monza Hospital Group.

Astfel, documentul prevede cooperarea între Universitatea din Italia și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutul de Cardiologie, Spitalul Internațional ,,Medpark”, Universitatea de Medicină ,,Titu Maiorescu” din București, Spitalul Monza din București.

Documentul specifică desfășurarea mai multor programe de formare profesională cu individualizarea mai multor domenii principale de pregătire a cadrelor cum ar fi cardiologie, hemodinamică, chirurgie valvulară (operațiile plastice reconstructive), chirurgia coronariană, consolidarea capacităților diagnostice, imagistice ale BCV, inclusiv în domeniul ecografiei transesofagiene perioperatorii.

Acordul de cooperare a fost încheiat pentru o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea prelungirii în baza unui alt acord și prevede colaborări în domeniul activităților culturale, didactice, educaționale și de cercetare în tratamentul bolilor cardiovasculare.

„Bolile cardiovasculare, din păcate, ocupă primul loc în rândul bolilor netransmisibile. Acordul semnat astăzi vine ca un suport considerabil în acțiunile Ministerului privind prevenirea și tratarea bolilor cardiovasculare în țara noastră. Schimbul de experiență între țări va contribui la dezvoltarea abilităților și cunoștințelor specialiștilor în tratamentul bolilor cardiovasculare și dezvoltarea serviciului cardiologic”, a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari.

„În cadrul colaborării, pe parcursul celor circa doisprezece ani, am întâlnit buni profesioniști, dedicați și cu grijă pentru pacienți, iar contribuția noastră a fost de a ne împărtăși propria experiență și de a face schimb de practici, ceea ce s-a dovedit a fi o bună modalitate de cooperare pentru toate părțile implicate, pe care am decis să o continuăm”, a menționat președintele Grupului Spitalicesc Policlinico di Monza, Massimo de Salvo.

Amintim că, începând cu anul 2006, Republica Moldova colaborează cu Cardioteamul Grupului Policlinic din Monza în pregătirea specialiștilor în domeniul cardiologiei și cardiochirurgiei. Echipele cardiologice și cardiochirurgicale italiene au realizat mai multe vizite în Republica Moldova în cadrul cărora au efectuat operații pe cord deschis la pacienții adulți și copii în Departamentul de cardiochirurgie a Spitalului Clinic Republican.

Tinerii specialiști au avut posibilitatea de a participa la Cursurile Internaționale organizate în cadrul Fundației „Ettore Majorano” având ca sediu locația Erice (Sicilia). Au fost efectuate teleconferințe on-line, având ca obiectiv prezentări tematice, reportaje din sălile de operații în direct, însoțite de comentariile celor mai renumiți cardiochirurgi din Europa.

Menționăm că, statisticile anului 2017, arată că circa 680.135 de persoane suferă de boli ale aparatului circulator și au fost efectuate circa 4720 de intervenții pe cord.