IMSP Institutul de Cardiologie

CORONAROGRAFIE
Generalităţi
Coronarografia este o tehnica de diagnosticare si reprezinta radiografierea arterelor coronare cu scopul de a depista eventuale anomalii de circulatie sangvina. Coronarografia nu reprezinta un tratament, dar indica medicilor care este tratamentul optim pentru pacient. Prin coronarografie, medicul cardiolog identifica obstacolele in calea curgerii normale a sangelui la nivelul arterelor coronare: stenoze (ingustari ale arterelor) sau emboluri (cheaguri de sange). Prin aceasta procedura medicul poate stabili intr-o maniera extrem de precisa numarul, localizarea si severitate leziunilor.

Indicaţii
Coronarografia este indicata atunci cand se suspecteaza prezenta unui infarct miocardic sau a anginei pectorale caracterizate prin:
durere toracica persistenta (angina pectorala)
lipotimii, sincope (lesinuri sau pierderi ale starii de constienta) la pacienti cu factori de risc cardiovasculari: hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, diabet zaharat
electrocardiograma (ECG) anormala
anomalii ale examenelor biologice - cresteri ale enzimelor cardiace sau ale troponinei
Procedura Coronarografia se efectueaza in salile de angiografie (click pentru tur virtual) din cadrul Centrelor de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES, in conditii sterile, sub anestezie locala. In timpul interventiei pacientul ramane constient si poate vorbi cu medicul, fiind conectat in permanenta la aparate de vizualizare si inregistrare a datelor. Medicul cardiolog supraspecializat in Cardiologie Interventionala alege tipul de abord, femural (la nivel inghinal) sau radial (la incheietura mainii), si apoi face anestezia locala pentru punctia arterei. Odata facuta punctia milimetrica, medicul cardiolog introduce in artera aleasa ca abord un tub gol (teaca arteriala) prin care introduce apoi o serie de ghiduri si catetere (sonde, tuburi subtiri) cu care avanseaza prin ghidaj radioscopic pana la originea arterelor coronare. Folosind aceste catetere medicul cardiolog injecteaza substanta de contrast pe baza de iod care realizeaza opacifierea arterelor coronare si, prin expunerea la raze X, observa fluxul sangvin si eventualele blocaje. Imaginile se vizualizeaza pe un ecran, iar medicul ii comunica pacientului diagnosticul. Daca in timpul investigatiei se observa obstacole in calea curgerii normale a sangelui, tratamentul il reprezinta efectuarea unei angioplastii coronariene cu balon si eventual cu un stent. Dupa terminarea investigatiei se scot cateterele si tecile arteriale, iar la locul de punctie se realizeaza compresiunea arterei folosite ca abord, punandu-se un pansament compresiv ce trebuie pastrat timp de 24 de ore pentru a se evita sangerarile. In ambele cazuri de abord, femural sau radial, pacientului i se va indica sa pastreze repaus la pat, intins, fara sa indoaie piciorul sau mana. In anumite situatii, exista indicatia de a monta un sistem hemostatic la nivelul punctiei femurale. Acesta se monteaza in sala de angiografie, imediat dupa terminarea interventiei. AngioSeal este un sistem de introducerea unui collagen in interiorul artereifemurale la nivelul punctiei care permite obtinerea hemostazei in doar doua ore. Astfel, pacientul isi poate misca piciorul in voie si se poate ridica din pat.
Este Dureros?
Nu. Intreaga interventie se desfasoara sub anestezie locala, pacientul fiind constient pe tot parcursul acesteia. Cat Dureaza? In mod normal, coronarografia dureaza intre 30 de minute si o ora, iar in orele ce urmeaza interventiei pacientul poate manca si bea normal.
Pre Operator
pacientul trebuie aibe efectuat recent o electrocardiograma (ECG) si ecocardiografie.
pentru efectuarea coronarografiei este necesara o indicatie clara data de medicul cardiolog.
daca interventia are loc dimineata se recomanda sa nu mancati deloc in acea dimineata, totodata nu fumati si consumati apa. anuntati medicul cardiolog interventionist despre schema de tratament medicamentos pe care o urmati inca de la programare. Anumite tratamente medicamentoase pe care le urmati pot fi oprite de catre medicul cardiolog interventionist, daca medicatia nu a fost oprita de catre medicul interventionist, luati medicamentele asa cum v-au fost prescrise.
Post Operator
hidratati-va cu cel putin 2 litri de apa in perioada imediat urmatoare interventiei pentru "spalarea" substantei de contrast din circuitul sangvin
la 12-24 de ore dupa interventie se scoate pansamentul si se verifica locul punctiei
ECG de control
in unele cazuri se efectueaza analize de sange pentru functia renala (creatinina, uree)
Important!
In cadrul Centrelor noastre de Excelenta, atat medicul trimitator cat si pacientul pot alege medicul interventionist din echipa noastra. Imediat dupa explorarea arterelor coronare, pacientul va primi un rezultat scris alaturi de un CD cu imaginile interventiei, iar medicul trimitator va fi contactat de catre specialistii ARES pentru a fi informat despre starea pacientului.

Denumirea Nr. investig Preţ (lei)
Coronarografia cu ventriculografie 1 examinare 6000
Angioplastia coronariana cu implantarea stentului 1 operatie 24667
Aortografia 1 examinare 4309
Angiografia periferica 1 examinare 5277
Angioplastie coronariana cu implantarea stentului 1 interventie 24324