Ce este riscul cardiovascular

Bolile cardiovasculare reprezintă o categorie ce cuprinde mai multe afecţiuni ale inimii şi vaselor de sânge. În sens mai restrâns, termenul se referă mai ales la afectarea vasculară prin ateroscleroză. Ateroscleroza este o afecţiune a pereţilor vaselor de sânge care debutează în tinereţe şi progresează cu vârsta.

Bolile cardiovasculare (BCV)  – „ucigasul” nr. 1 la nivel mondial.

Bolile cardiovasculare reprezintă o categorie ce cuprinde mai multe afecţiuni ale inimii şi vaselor de sânge. În sens mai restrâns, termenul se referă mai ales la afectarea vasculară prin ateroscleroză. Ateroscleroza este o afecţiune a pereţilor vaselor de sânge care debutează în tinereţe şi progresează cu vârsta. Cu timpul, această afecţiune conduce la reducerea diametrului vasului de sânge până la înfundarea acestuia. Vasul înfundat nu mai poate transporta sânge, iar ţesuturile hrănite de acesta vor suferi. Acest lanţ de fenomene poate conduce la apariţia infarctului miocardic, a accidentului vascular cerebral şi a altor sindroame ischemice ce se pot finaliza prin decesul sau invaliditatea pacientului.

Instalarea şi progresia aterosclerozei se poate petrece mai rapid sau mai lent, în funcţie de prezenţa sau absenţa mai multor factori de risc. Cei mai importanţi factori de risc asociaţi bolilor cardiovasculare sunt: vârsta, ereditatea, genul masculin, fumatul, colesterolul crescut, obezitatea, sedentarismul, stresul, boli precum hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat.

Dintre aceştia, unii factori sunt nemodificabili (precum vârsta şi ereditatea), însă majoritatea pot fi modificaţi şi ţinuţi sub control. Asocierea mai multor factori de risc creşte probabilitatea apariţiei bolilor cardiovasculare.

Cum pot reduce riscul?

Iată şapte principii simple care te pot ajuta să previi apariţia bolilor cardiovasculare şi te vor ajuta să trăieşti sănătos şi să te bucuri mai mult de viaţă:

Fii activ

Renunţă la fumat

Mănâncă sănătos

Slăbeşte

Controlează tensiunea arterială

Controlează colesterolul

Controlează glicemia

Convinge-i pe toţi membrii familiei tale să ţi se alăture în aplicarea acestor şapte direcţii de acţiune. Învaţă-i şi pe copii tăi să deprindă elementele esenţiale ale unui stil de viaţă sănătos!

Suferi deja de o afecţiune cardiovasculară? Nu este timpul pierdut pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii sau pentru a reduce riscul agravării bolii tale cardiovasculare. Aplică cele şapte principii sugerate şi bucură-te de viaţă!

Sfătuieşte-te cu medicul tău de familie pentru a obţine beneficii maxime pentru sănătatea ta în viitor.

Stilul de viaţă sănătos este un mod de viaţă de zi cu zi care intensifică şi creşte rezervele de energie ale organismului, contribuie la menţinerea stării de sănătate, la salvarea sau chiar la îmbunătăţirea stării de sănătate.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, stilul de viaţă al unei persoane are o influenţă de 50% asupra sănătăţii sale, în timp ce mediul înconjurător şi factorul ereditar au o însemnătate de doar 20% pentru sănătatea oricărei persoanei, iar medicina are o contribuţie de doar 10% la sănătatea persoanei. Ce ne arată că persoana însăşi este responsabilă pentru sănătatea sa, pentru bunăstarea sa şi pentru starea corpului? Şi că doar omul este cel care îşi poate menţine corpul, întregul organism în perfectă stare sau poate să accepte să trăiască cu o potenţială stare de boală, lucru care poate să răpească din bucuria vieţii.

Recomandările medicilor cardiologi:

         Promite să mănânci mai sănătos:

  • Eliminați surplusul de kilograme – dacă sunteți supraponderal, inima va depune un efort mai mare pentru a pompa sânge în organism;
  • Consumați în mod regulat cereale;
  • Consumați zilnic fructe și legume;
  • Consumați alimente cu un conținut redus de grăsimi;
  • Reduceți consumul de sare;
  • Consumați doar ocazional produse zaharoase;
  • Consumați alcool cu moderație sau deloc;
  • Mențineți echilibrul între aportul alimentar zilnic şi activitatea fizică.

         Promite să bei cu măsură:

  • Bea alcool în mod responsabil: consumul excesiv de alcool este definit că mai mult de 3 băuturi pe zi sau mai mult de 7 băuturi pe săptămână;
  • 1 băutură poate însemna, de exemplu: o bere (350 ml), un pahar de vin (150 ml), o măsură de băuturi spirtoase (50 ml).

         Promite să spui nu fumatului:

Cum se îmbunătățește sănătatea după renunțarea la fumat?

  • După primele 20 de minute în care nu ați fumat, tensiunea arterială și pulsul revin la nivelul normal.
    Circulația periferică a sângelui se îmbunătățește, iar mâinile și picioarele vor devin mai calde.
  • După primele 8 ore, nivelul de oxigen din sânge crește până la valorile normale, iar nivelul monoxidului de carbon începe să scadă;
  • După primele 24 de ore, riscul de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral începe să scadă;
  • După 48 de ore, gustul și mirosul se ameliorează și nivelul de monoxid de carbon din respirație este același cu al unui nefumător;
  • În termen de 72 de ore, puteți reține mai mult aer în plămâni. Respirația devine mai ușoară, iar nivelul de energie crește;
  • După cinci ani de la renunțarea la viciu, riscul unui atac de cord scade la aproximativ jumătate faţă de perioada în care erați fumător;
  • După zece ani veți avea aproximativ același risc de boli de inimă ca o persoană care nu a fumat niciodată;
  • Există și multe alte beneficii, precum un nivel al energiei crescut sau dispariția grijilor privitoare la efectele dăunătoare ale fumatului pasiv asupra sănătății dvs. și a familiei dvs.

 Promite să devii mai activ:

  • Încearcă să faci măcar 30 de minute de activitate fizică ușoară, cel puțin de 5 ori pe săptămână;
  • Sau 75 de minute de activitate fizică intensă, desfășurată pe întreaga săptămână;
  • Fii mai activ în fiecare zi: alege să mergi pe scări, mergi în loc să conduci;
  • Descarcă o aplicație de sport și monitorizează-ti activitatea fizică;
  • Joaca, plimbările, dansul, treaba în casă, toate ajută!

 Promite să înveți să ajuți:

  • Informați-vă și învățați să identificați simptomele unui infarct: mai mult de 70% din toate urgențele cardiace se întâmplă acasă, unde membrii familiei pot ajuta victima;

Alege Viață sănătoasă ! Știi că poți!

© IMSP Institutul de Cardiologie