Mesaj de felicitare a directorului IMSP Institutul de cardiologie Vitalie Moscalu de ziua internațională a asistenților medicali

Sincere felicitări cu ziua internațională a asistenților medicali/nurselor!

Organizația Mondială a Sănătății a declarat anul 2020   drept Anul Internațional al Asistentelor Medicale și Moașe în onoarea împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Florence Nightingale, fondatoarea primei şcoli laice de asistent medical din lume.

În Republica Moldova, prin decizia Ministerului Sănătății, Ziua Internațională a Nurselor este sărbătorită începând cu 1994, la 12 mai.

Asistenţii medicali au fost şi rămân a fi apreciaţi ca o forţă reală şi foarte importantă, care contribuie plenar la fortificarea sănătăţii populaţiei prin aportul său valoros în promovarea unui mod de viaţă sănătos, a profilaxiei maladiilor şi a asistenţei de specialitate. 

Profesia de asistent medical nu este o simplă meserie, ci un scop nobil, o slujbă continuă în folosul semenilor aflaţi în dificultate, pe care îl acceptă doar cei curajoşi. Dumneavoastră, care aţi ales această meserie deloc simplă, sunteţi pentru fiecare dintre cetăţenii acestei ţări, un exemplu demn de urmat. Meritaţi toată aprecierea noastră pentru răbdarea nemărginită, pentru omenia şi dăruirea de sine. 

Omagiul adus acestei profesii nu este întâmplător. Asistenţilor medicali le revine nobila misiune de a ajuta medicii în tratarea pacienţilor şi de a uşura suferinţele acestora, fără de care buna funcţionare a oricărui sistem de sănătate ar fi imposibilă. 

În pofida provocărilor actuale existente în sistemul de sănătate din Republica Moldova, asistenţii medicali demonstrează exemple de abnegaţie totală şi îşi onorează cu demnitate atribuţiile profesionale.

Stimate cadre medicale cu studii medii, apreciind înalt contribuţia Dumneavoastră la menţinerea verticalităţii sistemului de sănătate, Vă adresez sincere felicitări şi Vă aduc calde mulţumiri pentru neobosita trudă a Domniilor Voastre, cei care, prin competenţă şi demnitate profesională, vegheaţi neobosiţi starea de sănătate a tuturor cetăţenilor ţării. 

Vă adresăm din suflet calde și sincere urări de sănătate și prosperitate, echilibru spiritual, realizări frumoase și noi succese în realizarea sarcinilor nobile pe tărâmul profesiei noastre de loc ușoare care zi de zi ne oferă provocări, dar și motivații pentru performanță și perfecțiune. Vă dorim activitate fructuoasă, precum și toată dragostea și afecțiunea celor apropiați! Fie ca perseverența și spiritul de sacrificiu să vă însoțească mereu în alinarea suferințelor pacienților, indiferent de faptul că Anul Internațional al Nurselor și Moașelor a fost umbrit de Pandemia COVID-19,  și totuși, cred în dedicația meseriei  și, fără îndoială, în profesionalism .

© IMSP Institutul de Cardiologie