Ziua mondială a sănătății 2020

„O Nursă”
Ce poate fi mai nobil ca o Nursă?
Durerea care știe a mângâia
Și poate alina o suferință
Cu mîina,cu cuvintul și cu dragostea.

O Nursă este ca și cum o rază
Care apare de pe cerul neinsorit
Pentru un om ce ultima speranță moare
Sunteți lumina visului dorit

Voi, Nurselor ce mii de suflete tămăduiți
Cu multă incredere speranță o dăruiți
Mereu cu zimbet și atitudine în amploare
Aveți un rost,un rol enorm de mare!

Stegarescu Viorica, asistenta medicală superioară,
secția Reabilitare medicală și Medicină fizică,
IMSP Institutul de Cardiologie,

Anul acesta, de Ziua Mondială a Sănătății, onorăm contribuția asistenților medicali și a moașelor, recunoscând rolul lor vital în menținerea sănătății publice. Asistenții medicali și alți lucrători din domeniul sănătății se află la prima linie de luptă împotriva COVID-19, punând în pericol propria sănătate pentru a proteja comunitatea întreagă.

În Anul Internațional 2020 al Asistenților medicali  și Moașelor, Ziua Mondială a Sănătății este o oportunitate de a evidenția activitatea asistentei medicale și moașei din întreaga lume, ca fiind una dintre cele mai valoroase resurse din fiecare țară.

Totodată, Ziua Mondială a Sănătății este o posibilitate de a pleda pentru angajament și resurse pentru asistentele medicale și moașe, a îmbunătăți educația și condițiile de muncă, ceia ce le va permite să activeze la potențialul lor maxim.

  • La nivel mondial activează în jur de 28 de milioane de asistenți medicali, dintre care peste 19 milioane sunt asistenți profesioniști.
  • Regiunea Pacificului de Vest are aproximativ 7 milioane de asistenți medicali, care reprezintă un sfert din forța de muncă la nivel mondial.
  • 95% dintre asistenții medicali din Regiunea Pacificului de Vest sunt femei.
  • Jumătate (51%) dintre asistenții medicali din Regiunea Pacificului de Vest au sub 35 de ani.
  • O asistentă medicală din trei (33%) din regiune este născută sau instruită într-o altă țară decât țara de practică actuală.
  • În anul 2018, deficitul de asistenți medicali a fost estimat la 350.000. 89% din această deficiență este concentrată în țările cu venituri medii și mici.

Cu această ocazie frumoasă conducerea Institutului de Cardiologie vine cu un mesaj de felicitare și mulțumire tuturor asistenților medicali pentru munca lor nobilă, dedicație și devotament în asigurarea sănătății și îngrijirii pacienților. Mulțumim!

© IMSP Institutul de Cardiologie