Anul 2020 drept Anul Internațional al Nursei și Moașei

Organizația Mondială a Sănătății a declarat anul 2020 drept Anul Internațional al Nursei și Moașei în onoarea împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Florence Nightingale, pe 24 mai 2019, la cea de-a 72-a Adunare Mondială a Sănătății de la Geneva. Anul Internațional 2020 al Nursei și Moașei: un catalizator pentru un viitor mai luminos pentru sănătatea de pe glob. Pentru prima dată în istorie, națiunile lumii se vor uni pentru a celebra beneficiile pe care le oferă nursing-ul și moșitul pentru sănătatea populației globale.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat: „OMS este încântat să nominalizeze anul 2020 drept Anul Internațional al Nursei și Moașei. Aceste două profesii din sănătate sunt de neprețuit pentru sănătatea oamenilor de pretutindeni. În timp ce OMS își recunoaște zilnic rolul crucial, 2020 va fi dedicat evidențierii sacrificiilor și contribuțiilor enorme ale nurselor și moașelor și asigurării faptului că ne ocupăm de deficiența acestor profesii vitale. Aș dori să mulțumesc Consiliului internațional al Nurselor și al campaniei Nursing Now pentru creșterea statutului și profilului nurselor și sunt mândru că aceasta contribuie la recunoașterea muncii lor.”

Campania ICN și Nursing Now consideră că desemnarea anului 2020 va dezvălui avantajele pe care le are o forță de muncă instruită și cu resurse corespunzătoare în fiecare țară din lume. Nursele și moașele sunt coloana vertebrală a fiecărui sistem de sănătate: în 2020 solicităm tuturor țărilor să investească în nurse și moașe ca parte a angajamentului lor pentru sănătate pentru toți.

Președintele ICN, Annette Kennedy, a declarat: „Cele 20 de milioane de nurse din întreaga lume vor fi încântate să-și vadă profesia recunoscută în acest fel. Aș dori să felicit directorul general al OMS, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus pentru clarviziune și înțelepciune pentru că a văzut beneficiul pentru a evidenția contribuția nurselor la asistența medicală și a membrilor WHA pentru că viziunea sa devine o realitate.”

Annette Kennedy a spus că desemnarea anului 2020 a fost binevenită, deoarece coincide cu a 200-a aniversare a nașterii lui Florence Nightingale, fondatoare a nursing-ului modern. Florence Nightingale și-a folosit lampa pentru a ilumina locurile în care au lucrat nursele și sper că desemnarea anului 2020 ca Anul Internațional al Nursei și Moașei ne va oferi o nouă viziune 2020 a ceea ce este nursa în era modernă, și cum nursele pot deschide calea către acoperirea universală a sănătății și NURSING-UL pentru toți.

Lordul Nigel Crisp, co-președinte al campaniei Nursing Now a spus: „OMS a oferit o oportunitate unică atât țărilor pentru a demonstra cât de mult apreciază nursele și moașele și pentru a arăta ce pot obține mai multe nurse și moașe dacă li se oferă sprijinul în acest sens. Investiția în nursing și moșit va contribui enorm la extinderea rapidă, eficientă din punct de vedere al costurilor și de înaltă calitate a asistenței medicale universale.”

Activitatea OMS privind nursing-ul și moșit-ul este în prezent reglementată de rezoluția WHA64.7 (2011) a Adunării Mondiale a Sănătății, ce solicită statelor membre OMS să consolideze domeniul nursing și moşit printr-o serie de măsuri, inclusiv angajarea experților și includerea acestora în dezvoltarea resurselor umane pentru politicile de sănătate.

Direcțiile strategice globale pentru consolidarea domeniului dat 2016-2020 oferă un cadru pentru OMS și părțile interesate principale să dezvolte, implementeze și evalueze realizările nursing şi moşit pentru a asigura intervenții de îngrijire accesibile, de calitate și sigure. Aici sunt stabilite patru teme generale pentru a ghida contribuțiile forței de muncă nursing şi moşit cu scopul de a îmbunătăți sănătatea globală: asigurarea unei forțe de muncă instruite, competente și motivate în cadrul sistemelor de sănătate eficiente și receptive la toate nivelurile și în diferite împrejurări; optimizarea dezvoltării politicilor, conducerea efectivă, management și guvernanță; sporirea capacităților și potențialului nurselor și moașelor prin parteneriate profesionale de colaborare, educație și dezvoltare profesională continuă mobilizarea voinței politice de a investi în construirea eficientă a forței de muncă pentru nursing și moșit bazată pe dovezi.

Forumul Global Nursing şi Moşit, înființat în 2004, este organizat de OMS și se reunește la fiecare doi ani. Este un forum pentru specialiştii nursing şi moşit, pentru a discuta și a se informa privind domeniile de interes comun. De asemenea, OMS a fondat rețeaua globală a forței de muncă în domeniul sănătății, un mecanism de angajare intersectorială, pentru a promova implementarea Strategiei globale privind resursele umane pentru sănătate: forța de muncă 2030 și recomandările Comisiei pentru ocuparea forței de muncă.

 

Papa Francisc recunoaște Anul Internațional al Nursei și Moașei, lăudând „cele mai nobile profesii” Geneva, 22 ianuarie 2020

Papa Francisc a vorbit despre Anul Internațional al Nursei și Moașei într-o predică pentru mii de pelerini din Piața Sf. Petru, lăudând munca și dăruirea profesiei. Liderul Bisericii Romano-Catolice a menționat nursele și moașele după Rugăciunea Angelus din Vatican, duminică, 19 ianuarie.

Papa Francisc a amintit că anul 2020 a fost declarat  drept Anul Internațional al Nursei și Moașei și a rugat credincioșii să le menționeze în rugăciunile lor. În decembrie, ICN și partenerii săi au solicitat liderilor mondiali să furnizeze mesaje de susținere pentru Anul Internațional al Nursei și Moașei la începutul acestui an special. Această convorbire a fost amplificată de Asociațiile Naționale de Nursing ale ICN, inclusiv Asociația de Nursing italiană, CNAI, care are relații strânse cu Vaticanul în probleme legate de nursing.

Pontiful a spus: „Să ne rugăm pentru ei pentru ca ei să își facă munca prețioasă în cel mai bun mod posibil.” Declararea de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) drept Anul Nursei și Moașei din 2020  este menită să avertizeze guvernele cu privire la necesitatea recrutării și reținerii personalului pentru a preveni lipsa de personal și potențiala perturbatoare la nivel mondial. Cifrele OMS sugerează că va exista un deficit de până la nouă milioane de nurse și moașe până în 2030, dacă nu se iau măsuri drastice imediat.

Președintele ICN, Annette Kennedy, a declarat: „Este minunat că Papa Francisc a vorbit despre munca esențială pe care o fac nursele și moașele. Comentariile sale vor oferi un impuls tuturor nurselor de credințe diferite și fără niciuna.

În acest an, guvernele vor trebui să ia decizii cruciale cu privire la viitorul forței de muncă pentru nursing și moșit. Leadership-ul Papei ar trebui să dinamizeze politicienii din întreaga lume și să-i încurajeze să facă alegerile corecte, care trebuie să includă acțiuni masive de recrutare pentru a evita deficiențele prevăzute în următorul deceniu.

Răspunzând cuvintelor doamnei Kennedy, președintele Asociației Nurselor din Italia (CNAI) Walter De Caro a declarat: „Este plăcut să auzim aprecierea Papei Francisc pentru munca prețioasă a nurselor și moașelor și importanța anului 2020 pentru profesia noastră. Cred cu tărie că mesajul său, începând din Italia, va influența guvernele și alte organizații să investească în forța de muncă pentru nursing și moșit, astfel încât să putem realiza pe deplin potențialul lor de a îmbunătăți sănătatea pe tot globul. „

© IMSP Institutul de Cardiologie